U trendu

Mugabe podržao politiku Donalda Trampa

Kontroverzni dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe podržao je danas politiku predsednika SAD Donalda Trampa, navodeći da mu treba pružiti priliku da se dokaže.

„Dajte mu malo vremena. On bi čak mogao da razmotri američke sankcije Zimbabveu“, rekao je Mugabe u intervjuu za lokalne medije, uoči proslave svog 93. rodjendana, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je naveo da ga je iznenadila Trampova pobeda na izborima, ali da ne bi voleo da je pobedila kandidatkinja demokrata Hilari Klinton“.

Mugabe je rekao da podržava Trampovu politiku da je Amerika za Amerikance, dodajući da je Zimbabve za Zimbabveance.

Ovo je prvi put da je dugogodišnji predsednik Zimbabvea javno podržao nekog američkog predsednika.

Amerika je 2001. godine uvela sankcije, zabranila ulazak i zamrzla njegovu imovinu u SAD, Mugabeu kao odgovor na navodno kršenje ljudskih prava i izborne prevare njegove administracije. Ovaj potez administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame podržali su Australija, Kanada i Evropska unija.

Vlada u Zimbabveu optužila je SAD da su sankcijama izazvale ekonomski kolaps u njihovoj zemlji.

Mugabe vlada Zimbabveom čvrstom rukom od kada je zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije 1980. godine. Pod njegovom vladavinom Zimbabve je jako osiromašio i sada prolazi kroz ekonomsku krizu zbog čega se sve više buni opozicija i stanovništvo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.