U trendu

Muke Avganistanaca u Grčkoj: Trg u Atini trenutno prebivačište migranata

Trg Viktorija u Atini trenutno je privremeno boravište stotina migranata, većinom Avganistanaca, koji su pobegli iz svoje sukobima rastrzane zemlje, ali nemaju gde dalje da odu pošto je granica sa Makedonijom za njih zatvorena.

Na trgu je noć proveo i Sajed Huseini, koji je čuvao stražu sa drugim Avganistancima štiteći svoje troje dece, nakon što su pobegli od borbi i bombaša-samoubica koji su ubili i Sajedovog oca, navodi UNHCR.

„Uzeli smo svoje živote u svoje ruke. Ne smemo da se vratimo jer smo tamo u opasnosti, molim vas otvorite nam granice da možemo da nastavimo put. Došli smo ovde da spasimo svoje živote“, kaže Sajed, koji je sa porodicom pre četiri dana stigao do grčko-makedonske granice, ali je ostao u improvizovanom kampu, pa autobusom vraćen u Atinu.

U Grčkoj je ostao zaglavljen i Muhamed, sa suprugom Hadibom koja je u osmom mesecu trudnoće, a nikakvih vesti o mogućnostima za nastavak puta nema jer se, u trenutku kada se Atina bori sa najnovijim talasom krize, tim ljudima ne govori gotovo ništa.

I taj mladi avganistanski par je došao do granice sa Makedonijom samo da bi bio vraćen nazad, i sada sede na ćebetu i čekaju da im se rodi dete.

„Naravno da ne možemo da se vratimo u Avganistan. To je nemoguće… Na putu smo imali mnogo poteškoća i problema, imali smo ih i tamo, a imamo ih i ovde“, kaže Hadiba.

Razmere problema jasne su iz prizora stotina Avganistanaca koji su trajektom stigli jutros sa grčkih ostrva, a sada čekaju da uđu u zgradu stadiona izgrađenog za potrebe Olimpijskih igara u Grčkoj 2004. godine, koja je sada krcata.

U Grčkoj je ostala blokirana i udovica Masuma, koja je pobegla iz Avganistana sa svoja dva sina u nadi da će uspeti da se pridruži kćerki koja je udata u Nemačkoj.

„Ovde sam tako sama, u beznadežnoj sam situaciji. Drhtim dan i noć, ako se granica ne otvori ne znam šta će biti sa mnom i mojom decom“, kaže ona kroz suze.

Zatvaranje granica bila je glavna tema nedavnih razgovora visokog komesara UNHCR-a Filipa Grandija sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Grandi je upozorio da će zatvaranje granica dovesti do još većeg haosa i nestabilnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.