U trendu

Multilateralizam za suočavanje sa izazovima

BEČ – Multilateralna saradnja i međuparlamentarni dijalog veoma su bitni u rešavanju zajedničkih problema s kojima se suočavaju zemlje članice OEBS-a, kao i u osiguravanju obećanja datih prilikom osnivanja ove organizacije, naglašeno je danas u Beču na početku zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka podsetio je da OEBS ima tri stuba, od kojih je jedan ljudska dimenzija.

On je istakao da su napadi na vladavinu prava i ljudska prava napadi na samo društvo.

Sobotka je ukazao da je „parlamentarna diplomatija rastući trend u spoljnoj politici“ i ocenio da Parlamentarna skupština OEBS-a može da deluje kao graditelj mosta između zapada i istoka i mediteranskog regiona Evrope.

„Trebalo bi da u potpunosti iskoristimo alate OEBS-a da pomognemo u rešavanju sukoba na istoku Ukrajine“, dodao je Sobotka.

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Georg Cereteli ukazao je da u današnje vreme tehnološkog i ekonomskog napretka, novog nivoa globalne povezanosti, postoje višestruke krize, izazovi i zahtevi za promene.

„Protesti i politička nestabilnost postali su zaštitni znak ovog doba“, istakao je Cereteli.

Kazao je da građani očekuju više od obećanja i slogana, zbog čega se moraju ispuniti njihove želje konkretnim dostignućima, što uključuje i mirno rešavanje sukoba na području koje pokriva OEBS.

Cereteli je ukazao i na važnost borbe protiv korupcije, ilegalne migracije, ali i pitanja kontrole naoružanja, terorizma, netolerancije i klimatskih promena.

U ime predsedavajućeg OEBS-u, zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Etjen Kšafaj ukazao je da Parlamentarna skupština OEBS-a ima privilegovanu ulogu u okviru te organizacije.

„Kao izabrani predstavnici naroda, imate ne samo važnu ulogu već i odgovornost za sprovođenje mera i pružanje odgovora na izazove“, poručio je poslanicima Kšafaj.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger rekao je da je zajednička bezbednost ugrožena na području koje pokriva OEBS.

Izneo je četiri predloga za rešavanje ovih izazova – promovisanje principa saradnje i vraćanje poverenja u efikasne multilateralne institucije, širenje prostora za dijalog, postizanje mirnog rešenja krize u Ukrajini i oko nje, kao i intenziviranje napora u svim formatima posredovanja, i jačanje partnerstava, kao i otvaranje novih puteva za saradnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.