U trendu

Muslimanski vernici širom sveta proslavljaju Ramazanski bajram

Muslimanski vernici širom sveta slave Ramazanski bajram, jedan od najznačajnijih islamskih praznika, koji je rezervisan za porodicu.

Ramazanski bajram obeležava kraj jednomesčnog posta, posle čega nastupaju dani veselja, dani Bajrama.

Radnje su zatvorene širom muslimanskog sveta, dok vernici oblače najbolju garderobu i odlaze u posete rodjacima i uživaju u prvom obroku tokom dana u lunarnom mesecu, a deca dobijaju poklone ili posebnu nadoknadu.

Praznik traje od jednog do tri dana i željno se isčekuje posle jednomesečnog posta. Tokom meseca Ramazana vernici se suzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih aktivnosti. Čak i mali gutljaj vode je dovoljan da poništi post, koji je jedan od pet stubova islama.

Više od 1,5 milijardi muslimanskih vernika najpre proslavlja Ramazanski bajram, a mesec dana kasnije i Kurban Barjam.

Ovogodišnja proslava Barjama održava se u senci terorističkih napada u kojima je ubijeno više od 350 ljudi u poslednjih mesec dana, uključujući i bombaški napad kamion bombom u Bagdadu u kojem je poginulo najmanje 175 ljudi, kao i samoubilačkog napada u blizini džamije proroka Muhameda u Medini, u Saudijskoj Arabiji koja se smatra jednim od najsvetijih mesta islama.

Ratovi besne u Siriji, Iraku, Avganistanu i Jemenu, dok tenzije izmedju Saudijske Arabije i Irana preti da pogoršaju političke prilike širom Bliskog istoka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.