U trendu

Muzej u UAE izloĹžio svitak Tore kao korak ka razumevanju jevrejske istorije

DUBAI – Muzej u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izloĹžio je svitak Tore, svete knjige judaizma, koji je preĹživeo Holokaust, ĹĄto je, kako prenosi Rojters, potvrda novog pristupa razumevanju jevrejske istorije na Bliskom istoku.

Ahmed Obaid Al Mansuri, osnivač privatnog Muzeja raskrĹĄća civilizacija u centru Dubaija, rekao je da će izloĹžba, koja je otvorena za Međunarodni dan sećanja na Holokaust, pomoći u borbi protiv „velikog poricanja“ ovog zločina u regionu.

„Za nas je mir samo ako je u potpunosti. Mnogi ljudi su zaboravili da su Jevreji deo regiona. Ovde pokušavamo da pokažemo da su postojala dobra vremena između Jevreja i Arapa u prošlosti“, rekao je Al Mansuri.

Eksponat je trajno pozajmljen muzeju od „Memorial Scrolls Trust“ ustanove u Britaniji, koji brine o viĹĄe od 1.000 svitaka iz ČeĹĄke, koji su spaĹĄeni od Holokausta i kasnije poslati u London.

„Ĺ˝iveo sam u arapskom svetu kada sam bio mlad, a termin holokaust nije postojao. Dakle, ovo je ogroman korak“, rekao je Edvin Ĺ akir, iračko-jevrejski biznismen i potpredsednik najveće Jevrejske zajednice u Britaniji, koja je pomogla da se ova pozajmica ostvari.

Izrael nastoji već dve godine da promoviše razumevanje judaizma među svojim novim saveznicima, otkako su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, a za njima Maroko i Sudan, uspostavili veze sa Tel Avivom u okviru dijaloga pod posredstvom SAD poznatih kao Avramov sporazum, prenosi Rojters.

Istorija ubistva šest miliona Jevreja od strane nacističke Nemačke se malo proučava u arapskom svetu, a neki od tamošnjih političara tvrde da se Holokaust koristi da se opravda stvaranje Izraela 1948. godine na račun palestinskih Arapa.

U godinama koje su usledile nakon proglaĹĄenja Izraela, glavne jevrejske zajednice koje su postojale vekovima ĹĄirom Bliskog istoka su uglavnom nestale, sa stotinama hiljada Jevreja koji su emigrirali iz arapskih zemalja u novu drĹžavu, prenosi Rojters.

Ambasada UAE u Vašingtonu, u objavi na Tviteru ranije ovog meseca, saopštila je da će ova država uvrstiti u nastavni program škola lekcije o Holokaustu, čime će postati prva zemlja regiona koja je to učinila, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar