U trendu

Na dan izbora u SAD glasaće se i o legalizaciji marihuane

Na dan održavanja predsedničkih izbora u SAD 8. novembra, u devet američkih saveznih država glasaće se i o usvajanju zakona o legalizaciji marihuane za rekreativnu i medicinsku upotrebu.

Gradjani Arizone, Kalifornije, Mejna, Masačusetsa i Nevade izjasniće se na referendumu o legalizaciji rekreativne upotrebe marihuane, kao i o zakonskom regulisanju njene proizvodnje i prometa.

U Arkanzasu, Floridi i Severnoj Dakoti, u kojima je, kao i u Vašingtonu, rekreativna upotreba marihuane već legalizovana, glasaće se o dozvoli njenog korišćenja u medicinske svrhe.

Gradjani Montane izjasniće se o ublažavanju uslova za prodaju marihuane u medicinske svrhe.

Medicinska upotreba marihuane već je legalna u 25 američkih država i Vašingtonu.

SAD su medju zemljama sa najvećom potrošnjom droge u svetu, a eventualnom legalizacijom marihuane bila bi okončan višedecenijski „rat protiv narkotika“, uglavnom usmeren ka Južnoj Americi.

Marihuana je veoma popularna u SAD, gde 57 odsto stanovništva podržava legalizaciju, što je za 25 odsto više nego 2006. godine, pokazali su rezultati jedne studije „Pju riserč centra“ (Pew Research Center).

Savezna država Kolorado prva je 2012. godine legalizovala promet marihuane za rekreativnu upotrebu, a eksperti za istraživanje tržišta ocenili su da bi eventualno izglasavanje legalizacije u pet država u utorak neizbežno dovelo do istog ishoda i u ostalim državama.

Iako je u očima federalnih vlasti prodaja i upotreba marihuane i dalje nelegalna, tržište tog narkotika u SAD ostvarilo je 2014. prihod od 4,6 milijardi dolara, od čega 92 odsto potiče od prodaje u medicinske svrhe.

Taj prihod mogao bi 2020. godine da dostigne 20 milijardi dolara, od čega bi 53 odsto činila prodaja za rekreativu upotrebu, a udeo Kalifornije iznosio bi čak 6,4 milijarde dolara.

Dok pristalice legalizacije navode da je „došlo vreme za uvodjenje poreza od marihuane i regulaciju njene upotrebe medju odraslim osobama u Kaliforniji“ protivnici strahuju da će to povećati broj zavisnika, posebno medju mladima i maloletnicima, kao i broj saobraćajnih nesreća izazvanih pod uticajem droge.

Razlike izmedju zakonske regulative na federalnom i državnom nivou za sada sprečavaju uključivanje velikih kompanija na tržište marihuane, a mnoge banke koje potpadaju pod federalne zakone odbijaju da otvaraju račune namenjene tim aktivnostima.

Oba predsednička kandidata, republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton, podržala su legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, ali ne i za rekreativnu upotrebu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar