U trendu

Na gej paradama u SAD i tuga i slavlje

Parade ponosa u Njujorku, San Francisku i drugim američkim gradovima održavaju se dve nedelje posle masakra u gej klubu u Orlandu, kada je ubijeno 49 ljudi, i koji se smatra jednim od napada s najviše žrtava u američkoj istoriji.

Na skupovima će, uz pojačanu bezbednost, biti pružena podrška gej i transrodnim osobama i borbi protiv nasilja, a učesnici će odati počast žrtvama napada u Orlandu na Floridi.

Organizatori parada žele da pokažu da masakr ne može da uništi inat koji je ukorenjen u ovakve dogadjaje, navodeći da se gej osobe ne plaše da budu vidjene i saslušane.

Učesnici parada će danas ipak obeležiti prekretnicu, pošto je američki predsednik Barak Obama odredio lokaciju u blizini bara „Stounvol in“ (Stonewall Inn) u Njujorku za prvi nacionalni spomenik za gej prava.

U gej baru „Stounvol in“ su se 28. juna 1969. pripadnici LBGT zajednici usprotivili policijskoj raciji posle čega su izbili nemiri. Taj dan se smatra najvažnijim danom u borbi za prava homoseksualaca i širom sveta se obeležava paradama ponosa.

Učesnici parade u Njujorku nosiće 49 zastava narandžaste boje, koja je odabrana za kampanju protiv oružanog nasilja, da bi pokazali solidarnost posle napada u Orlandu.

Njujorška policija je najavila da će pojačati mere bezbednosti i, izmedju ostalog, rasporediti jedinice za borbu protiv terorizma, helikoptere i više hiljada policajaca.

Na gej paradi u San Francisku minutom ćutanja biće odata pošta žrtvama masakra, a učesnici će se po prvi put suočiti s detektorima za metal, a takodje će biti rasporedjeno više pripadnika policije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.