U trendu

Na jugu Rusije počele redovne zimske vojne vežbe

MOSKVA – Rusija je danas saopštila da je započela redovne zimske vojne vežbe u svojoj južnoj armijskoj oblasti, čiji delovi se graniče sa Ukrajinom, kao i da je 10.000 vojnika razmešteno na poligone širom tog ogromnog područja.

Ministarstvo odbrane je u svom saopštenju navelo da će se vežbe održati i na Krimu, poluostrvu u Crnom moru koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, kao i u ruskom regionu koji se graniči sa Donbasom, delu istočne Ukrajine pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, premnosi Rojters.

Američki zvaničnici, NATO i Ukrajina već nedeljama dižu uzbunu zbog mogućeg novog ruskog napada na Ukrajinu, ukazujući na neobična kretanja ruskih trupa u blizini granice s Ukrajinom.

Rusija je odbacila ove optužbe i ocenila da je reč o kampanji podsticanja straha poručivši da Moskva ima pravo da premešta svoje vojne trupe na svojoj teritoriji kada i kako joj odgovara.

Ministarstvo odbrane je u svom saopštenju navelo da će se vežbe u kojima učestvuju motorizovane pešadijske jedinice, održati na više od 30 poligona u najmanje šest različitih regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.