U trendu

Na jugu SAD spomenik linčovanim crnim robovima

Na jugu SAD postavljen je spomenik za nekoliko hiljada crnaca koji su linčovani u SAD u vreme ropstva i segregacije u 19. i 20. veku.

„Državni spomenik za mir i pravdu“, otkriven u četvrtak, podsetnik je na istoriji rasne nejednakosti u SAD koje i danas u nekoj meri ima u američkom društvu.

„Senka ne može da bude uklonjena dok se ne kaže istina o razornom nasilju koje je oblikovalo naše društvo, traumatizovalo ljude drugih rasa i kompromitovalo našu posvećenost vladavini prava i ravnopravnosti“, izjavio je Brajan Stivenson, direktor grupe „Ikval džastis“ (Equal Justice – Ravnopravna pravda) koja je inicirala podizanje spomenika.

Više od 4.400 crnaca javno je linčovano u SAD od 1877. do 1950. godine, navela je ta organizacija za zaštitu ljudskih prava i podsetila da su tome prisustvovale hiljade belih Amerikaca, medju kojima i lokalni zvaničnici.

Spomenik je podignut u Montgomeriju, u američkoj saveznoj državi Alabami. Prostire se na 2,4 hetkara i sastoji od 800 čeličnih skulptura koje predstavljaju okruge gde je bilo linča, a na njima su imena žrtava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.