U trendu

Na listi Voksa u Španiji generali koji podržavaju Franka

MADRID – Španska krajnje desničarska stranka Voks stavila je na svoju listu tri bivša generala koje će kandidovati za parlament na opštim izborima narednog meseca, od kojih su dvojica izrazili podršku nasleđu bivšeg diktatora Fransiska Franka potpisivanjem peticije prošle godine.

Bivši generali Agustin Roseti i Alberto Asarta će biti kandidati za parlament u oblastima Kadiz i Kasteljon, a još jedan bivši general, Manuel Mestre, biće na izbornoj listi Voksa u Alikanteu, navela je ova stranka u saopštenju, prenosi Rojters.

Roseti i Asarta potpisali su prošlogodišnji manifest u znak podrške Frankovom nasleđu, u koje spada i vojni puč koji je prouzrokaovao građanski rat u Španiji 1936-1939, a koji je i doveo do njegove vladavine koja je trajala sve do 1975. godine.

Manifest, koji je potpisalo oko 600 bivših pripadnika oružanih snaga, sačinjen je kao odgovor na planove Socijalističke vlade da ukloni Frankove posmrtne ostatke iz državnog mauzoleja izvan Madrida, pošto ga mnogi smatraju spomenikom fašizma.

Mauzolej u Dolini palih izgrađen za vreme Frankovog režima između 1940. i 1958. je memorijalni kompleks gde se nalaze posmrtni ostaci više od 30.000 žrtava obe strane građanskog rata.

Porodice žrtava građanskog rata mišljenja su da čovek koji je vladao kao fašistički diktator skoro četiri decenije ne bi trebalo da leži u grobnici sa žrtvama sukoba koji su njega doveli na vlast.

Socijalistička vlada je prošlog petka saopštila da će telo diktatora Franka biti uklonjeno 10. juna iz mauzoleja i biti ponovo pokopano u porodičnoj grobnici na državnom groblju izvan Madrida.

Voks je prošle godine skrenuo pažnju na sebe, kada je postao prva krajnje desna stranka u Španiji koja je, nakon četiri decenije, uspela da na regionalim izborima uđe u lokalni parlament – sa 12 poslaničkih mesta u Andaluziji.

Voks je stranka koja se protivi zakonima o rodnoj ravnopravnosti i imigraciji i ima snažan stav protiv nezavisnosti španskih regiona. Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju podršku ovoj partiji od čak 12,1 odsto što bi moglo da im donese 38 mesta u nacionalnom parlamentu na izborima 28. aprila, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar