U trendu

Na obalama spanske lagune 20 tona uginule ribe

MADRID – Oko 20 tona uginule ribe isplivalo je na obale jedne od najvećih evropskih slanih laguna u Španiji, što je pokrenulo proteste protiv pogoršanja uslova životne sredine, dok su lokalni tužioci otvorili istragu.

Nekada magnet za turizam i utočište za morske životinje, laguna Mar Menor u Mursiji, na jugoistočnoj obali Sredozemnog mora, poslednjih godina suočila se sa smanjenjem ribljeg fonda, a slična masovna uginuća dogodila su se i 2016. i 2019. godine, podseća agencija Rojters.

Stanovnici su u ponedeljak počeli da uočavaju mrtve ribe i rakove.

„Oni se i danas pojavljuju. Računamo da je do danas uginulo oko 20 tona“, rekao je Hose Luis Garsija, direktor pomorskih programa Svetskog fonda za zaštitu prirode u Španiji.

Dok je regionalna vlada za pogibiju okrivila nedavne visoke temperature, ekolozi su godinama upozoravali da su poljoprivreda i zagađenje usled urbanog razvoja ozbiljno pogoršali kvalitet vode.

„Ljudi to zovu zelena supa. To je izazvano prekomernim đubrivom u vodi posebno iz intenzivne poljoprivrede“, objasnio je Ramon Pagan iz jedne od organizacija za očuvanje lagune.

Visok nivo fosfata i nitrata u vodi uzrokuje bujno cvetanje algi, a one blokiraju prodor sunčeve svetlosti u vodu i smanjuju nivo kiseonika ispod površine, što na kraju guši morski svet.

Mnogo demonstranata koji su nosili majice „SOS Mar Menor“ skupilo se danas na obali i uzvikivalo „Želimo rešenja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.