U trendu

Na planini Arafat se okupilo oko dva miliona hodočasnika

 Oko dva miliona ljudi iz celog sveta okupilo se danas na planini Arafat kod Meke, gde će najvažniji dan godišnjeg hadžiluka provesti uz molitve i traženje božijeg oproštaja za svoje grehe.

Muslimanski hodočasnici su dan uoči početka Kurban bajrama iz Meke došli na mesto gde je prorok Muhamed održao poslednju propoved pre više od 1.400 godina.

Vernici iz više od 160 zemalja obučeni su u gotovo istu jednostavnu belu odeću, koja treba da simbolizuje jedinstvo muslimana, skromnost i jednakost pred Bogom. Svi vernici, bogati i siromašni, oblače se isto tokom obavljanja verskih obreda na hadžiluku.

Hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama na koji bi svaki musliman trebalo da ode bar jednom u životu. Fizički zahtevno putovanje stavlja na probu strpljenje hodočasnika tokom dugih čekanja u velikim gužvama na duhovno pročišćenje i pokajanje.

Mnogi hodočašće počinju u Medini, mestu gde je sahranjen prorok Muhamed. Svetkovina hadžiluka počinje u Meki, mestu rodjenja Muhameda i najsvetijem gradu islama.

Hodočasnicu su prvog dana hadžiluka obilazili oko Kabe, kockaste gradjevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz celog sveta okreću u molitvama.

Posle dana provedenog na planini Arafat, hodočasnici će krenuti ka Muzdelifi, usput kupeći kamenčiće za simbolično kamenovanje djavola na putu za dolinu Mina, gde prinose žrtvu životinje.

Muškarci na kraju hadžiluka briju kosu, a žene seku pramen kose kao znak preporoda.

Muslimani širom sveta obeležavaju kraj hadžiluka proslavom Kurban bajrama.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike