U trendu

Na platformama sve više razmene ekstremističkih poruka

BRISEL – U poslednje vreme na novim platformama se širi razmena poruka desničarsko ekstremističke sadržine, a samim tim pojačava se opasnost od rasplamsavanja političkog nasilja u SAD, piše Politiko.

Do razmene takvih poruka dolazi sve češće u privatnim grupama i aplikacijama sa enkriptovanim porukama u kojima postoji vrlo malo pravila o tome šta je dozvoljeno objavljivati.

Snage zakona širom SAD su na oprezu nakon prošlonedeljnog upada u Kongres, a i zbog izveštaja da pojedine ekstremističke grupe planiraju oružane proteste širom zemlje.

Međutim, težinu pretnje sve je teže utvrditi zbog pojedinih zabrana objavljivanja, što je ekstremiste odvelo dublje u ilegalu i rasulo njihove aktivnosti na brojne platforme, uključujući i TikTok koju uglavnom koriste tinejdžeri.

Difuzna, haotična priroda brbljanja na mrežama ulila se u klimu straha.

Na brojnim ekstremističkim kanalima i društvenim mrežama pojavili su se brojni plakati od kojih su mnogi povezani sa javno poznatim ekstremističkim grupama, a na kojima se navode datumi, vremena i lokacije za okupljanje povodom „ukradenih izbora“ u glavnim gradovim asaveznih američkih država.

Video snimci na Tik toku određenih uticajnih osoba u krugu ekstremista idu tako daleko da ih prikazuju kao avatare koji nose logotip Tri odsto i pozivaju na anti vladin pokret, a neki idu tako daleko da objavljuju video snimke na kojima prikupljaju municiju i oružje.

Na mrežama Gab i Telegram koje koriste, navodi Politiko, uglavnom beli nacionalisti i druge ekstremističke grupe, prikazuju se snimci vojnika koji šetaju gradovima u SAD.

Kako se navodi, u ekstremističkom miljeu se izdvojilo nekoliko različitih pokreta, poput Milion vojnih marševa i Patriotske akcije za Ameriku.

Sve više raste i strah da će njihovi pokreti postati magnet za vojno nastrojene i grupe pristalica teorija zavere.

Sa druge strane, pojedine vojne grupe pokušale su da se distanciraju od sopstvenih događaja, poput Bugalu Boisa ekstremno desničarske anti vladine grupe koja je pokušala da otkaže sopstveni događaj najavljen za 17. januar.

Međutim, iako su upozorili da su udarne vesti skrenule previše pažnje na njihov marš, istakli su da svako ko želi da protestuje tog dana može da ponese oružje ako želi.

Ipak, sada desničarski mediji i profesionalni MAGA influenseri i pro Trampove grupe upozoravaju svoje članove da izbegavaju ove događaje.

Štaviše, upozoravaju svoje pristalice i članove da ne budu deo demonstracija 20. januara.

„Ne idite u prestonice naoružani, ne budute deo demonstracija koje organizuju globalisti. Ne postoji tajni plan za rušenje stvari da bi Tramp pobedio. Sve što uradite zacementiraće vas kao domaće teroriste, tako da Bajden može da zacenentira novi patriotski zakon i krene za vama“, rekao je Aleks Džons iz Infovarsa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar