najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Na Siciliji 11 uhapšenih zbog veza sa mafijom

Italijanska policija saopštila je danas da je na Siciliji uhapsila 11 osoba osumnjičenih za pomaganje mafijaškom bosu i prvom čoveku u hijerarhiji kriminalne organizacije Koza nostra Mateu Mesini Denaru, koji je poslednjih 20 godina u bekstvu.

Među uhapšenima je i 77-godišnji Vito Gondola, jedan od bivših boseva, optužen da za Mesina Denara vodi tajnu mrežu komunikacije.

Osnovno sredstvo komunikacije za članove mafije je “pizzino”, što je u sicilijanskom žargonu u osnovom značenju papirić koji mafijaši koriste za dogovaranje, odnosno preko kojih bos daje instrukcije članovima svoje grupe.
   
Gondola je za svoje članove koristio formulacije poput “hrana za ovce je spremna”, “treba ošišati ovce” ili “odvojio sam ti rikotu, dođi kasnije”.

Te poruke su bile sakrivene ispod velikog kamena na jednoj farmi u okolini Trapanija, na Siciliji. Članovi mafije kojima su bile namenjene poruke posle čitanja bi ih zapalili.

Mateo Mesina Denaro (53) se smatra naslednikom dva najveća mafijaška bosa koji su u zatvoru, Tota Rine i Bernarda Provencana.

Mesina Denaro osuđen je na doživtonu robiju zbog ubistva, ali je 20 godina u bekstvu. Jedina njegova fotografija koja je poznata policiji je sa početka 1990-tih.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike