U trendu

Na stogodišnjicu Kenedijevog rodjenja obeležavaju se njegov život i nasledje

 Život i nasledje predsednika Džona F. Kenedija, koji je ubijen u 47. godini 1963. u Dalasu, biće obeleženi danas, na dan kada bi napunio 100 godina.

Američka Pošta planira da obeleži stogodišnjicu Kenedijevog rodjenja izdavanjem nove poštanske marke u Bruklajnu u Masačusestsu, bostonskom predgradju gde se pokojni predsednik rodio 29. maja 1917. godine. Ceremoniji će prisustvovati direktor Pošte Nik Frančesuki i predstavnici istorijskog doma Džona Ficdžeralda Kenedija, gde je on rodjen i živeo kao dete.

Danas će Džo Kenedi Treći, Kenedijev pranećak, govoriti na ceremoniji u američkom nacionalnom parku.

Predsednička biblioteka i muzej Džon F. Kenedi u Bostonu organizovaće rodjendansku proslavu sa sve preletanjem aviona američkog vazduhoplovstva i tortom koju će napraviti porodica poslastičara koji je napravio vereničku tortu za Kenedija, tada senatora, i Žakline Buvije.

Muzej je u petak otvorio novu izložbu sa 100 originalnih dokumenata, predmeta i fotografija iz Kenedijevog života i političke karijere. Muzej je organizovao nekoliko dogadjaja ovog vikenda u čast Kenedijevog nasledja.

„Različiti aspekti Kenedija ne mogu se osvetliti jednom temom ili dogadjajem. Mnoge od njegovih ključnih ideja su bezvremene. Mi duboko verujemo da je JFK vizionar koji nikad ne izlaz iz mode“, rekao je Stiven Rotstajn, direktor muzeja.

Ceremonija polaganja venca održana je jutros u čast Kenedija, 25. američkog predsednika, na groblju Arlington u Virdžiniji, gde je sahranjen.

Kenedi je bio predsednik od januara 1961. do atentata u Dalasu 22. novembra 1963. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.