U trendu

Na zapadnom Balkanu EU vidi nezamisliv napredak

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas u Bratislavi da je na zapadnom Balkanu vidljiv napredak kakav je pre nekoliko godina bio nezamisliv.

„Moj cilj je da svaka zemlja zapadnog Balkana postigne takav napredak da proces evrointegracije u njima bude neopoziv. U tim zemljama se vidi napredak koji je do pre nekoliko godina bio nezamisliv“, kazala je Mogerini na Interparlamentarnoj konferenciji EU o spoljnoj politici i bezbednosti.

Mogerini, koja se sa šefovima diplomatija članica EU u Bratislavi danas sastala i sa ministrima spoljnih poslova zemalja kandidata, uključujući i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, posebno je istakla veliki rad zemalja zapadnog Balkana u kontroli migracijskog talasa i borbi protiv radikalizacije, ekstremizma i terorizma.

„Moramo da vršimo pritisak da EU poboljša životni standard ljudi na zapadnom Balkanu“, kazala je Mogerini, javlja slovačka agencija TASR.

Tema evrointegracije zapadnog Balkana jedna je od dve glavne debate na konferenciji EU o spoljnoj politici, odbrani i bezbednosti, redovnom polugodišnjem zasedanju od 2. do 4. septembra u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke koja do kraja godine predsedava EU.

Slovačka je za konferenciju pripremila predloge zaključaka u kojima želi da nacionalni i Evropski parlament podrže proširenje EU na zapadni Balkan i pomognu regionalnu saradnju kako bi države zapadnog Balkana mogle da reše svoje eventualne sporove i prijateljskom duhu i ne unoseći ih u integracioni proces i EU.

Interparlamentarna konferencija će takodje sutra, završnog dana zasedanja pozvati Evropsku komisiju da iskoristi sve instrumente i budžetske u okviru predpristupne pomoći da ojačaju proces evrointegracije u regionu zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.