Načelnik Generalštaba ruske vojske: U napadima u Siriji nema ni vojnih ni civilnih žrtava

Ruska vojska danas je saopštila da u napadima SAD, Velike Britanije i Francuske protiv režima Bašar el Asada u Siriji nema ni civilnih ni vojnih žrtava, javile su agencije.

„Prema preliminarnim informacijama, medju civilnim stanovništvom niti sirijskom vojskom nema žrtava“, rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.

Prema ruskoj vojsci, ukupno 103 krstareće rakete SAD, Francuske i Britanije, uključujući i američke rakete Tomahavk, su ispaljene, a 71 je presrela sirijska protivvazdušna odbrana opremljena sistemima sovjetske izrade.

„Ovo svedoči o velikoj efikasnosti ovih sistema (protivvazdušne odbrane) i odličnoj obuci sirijskog vojnog osoblja od strane naših stručnjaka“, rekao je general Rudskoj.

Sirijska vojska raspolaže sistemima S-125, S-200, „Buk“, „Kvadrat“ i „Osa“.

Imajući u vidu napade zapadnih zemalja, Moskva sada razmatra mogućnost isporuke modernih S-300 protivraketnih sistema Siriji i drugim zemljama, dodao je general.

Prema ruskoj vojsci, aerodromi sirijskih snaga nisu pretrpeli značajnu štetu u napadima, ali su „postrojenja koja se dovode u vezu sa takozvanim hemijskim programom Damaska delimično uništena“.

Zgrade u tim postrojenjima dugo nisu korišćene i tamo nije bilo ni osoblja ni opreme, rekao je Rudskoj.

„Smatramo da napadi nisu odgovor na imaginarni hemijski napad, već reakcija na uspeh sirijskih snaga da svoju teritoriju oslobode od medjunarodnog terorizma“, rekao je on.

Rusija je prethodno saopštila da nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi se suprotstavila napadima zapadnih zemalja na postrojenja u Siriji.

Sirijska vojska je ranije jutros saopštila da je jedna raketa pogodila naučni istraživački centar u Barzehu nedaleko od Damaska, oštetivši jednu zgradu, a da su u Homsu tri osobe povredjene.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike