U trendu

Nadja Savčenko: Moje sudjenje je farsa

Ukrajinski vojni pilot Nadja Savčenko izjavila je danas u završnoj reči da je njeno sudjenje za umešanost u pogibiju dva ruska novinara „farsa marioneta iz Kremlja“.

„U Rusiji nema sudova i nema istraga, sve ovo je samo farsa Kremlja. Pokažite snagu ako želite, ali igrate se s mojim životom. Ulog je visok, a ja nemam šta da izgubim“, rekla je Savčenkova na sudjenju.

Savčenkova, koja je 3. marta stupila u štrajk gladju i žedju u znak protesta zbog tadašanjeg odlaganja sudskog procesa, izjavila je u nastavku sudjenja u Rusiji da ne odustaje od štrajka.

„Nastavljam štrajk gladju i žedju“, izjavila je ona u sudu u Donjecku, ruskom gradu blizu granice sa Ukrajinom.

Nadja Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

Sudija je danas rekao da se presuda vojnom pilotu očekuje 22. ili 23. marta a tužilaštvo je ranije zatražilo 23 godina zatvora.

Ukrajinske vlasti su danas odmah na početku sudjenja ponovo reagovale zahtevajući njeno hitno oslobadanje.

Nemačka je danas pozvala Rusiji da odmah oslobodi ukrajinskog vojnog pilota.

Kijev i Zapad su više puta tražili od Moskve da oslobodi Savčenkovu. Ona je, u vreme kada već bila zarobljena, izabrana u Ukrajini za poslanicu partije bivše premijerke Julije Timošenko.

Tužilaštvo je navelo da ona nema pravo da se pozove na imunitet pošto je zločin za koji se tereti počinjen pre nego što je izabrana.

Povezane vesti:

Demonstranti traže oslobadjanje Nadje Savčenko

Nadja Savčenko nastavlja štrajk gladju

Nadja Savčenko počela štrajk gladju

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.