Naivan i stupidan projekat visokog komesara UN za izbeglice

Predsednik Češke Miloš Zeman pohvalio je danas češku ministarku prosvete zato što je zabranila da u škole udje strip, obrazovna igra i filmovi koji treba da pomognu češkim djacima da se užive u situacije izbegličke dece.

“To je još jedan idiotski projekt visokog komesara UN za izbeglice, ti stripovi. Mislim da je to isto tako naivno kao što je bila boljševička propagnda koje doduše nije bila u formi stripa, ali u suštini je bila jednako stupidna”, kazao je češki predsednik češkoj televiziji Prima.

Zeman je upozorio da je svaka glupa propaganda opasna i da bi deca mogla da ponašaju i u realnoj situaciji prema izbeglicama kao u obrazovnoj igri.

“U nekim slučajevima taj bi ih priručnik odveo u ćorsokak kao žene i devojke u Kelnu. Svaka glupa propaganda je opasna”, rekao je Zeman.

Češke nevladina organizacija META uz podršku Ministarstva prosvete adaptirala je za češke škole strip, dva filma o kurdskoj devojčici i dečaku iz Avganistana koji u  strahu za život beže u Evropu i obrazovnu igru za djake koji treba da zamisle da je Češku pogodila nuklearna katastrofa, a pošto naredna dva stoleća u zagadjenoj zemlji nema života, u izbegličkom talasu je napušta svih 10 miliona Čeha.

Niko ni od suseda ni dalje u svetu, medjutim, ne želi Čehe da primi, jedino imaginarni Pisistan (Peacestan) u Aziji ali i tu pri registraciji male češke izbeglice moraju da odgovaraju na pitanja da li će hteti da zadrže svoju veru, da li će pristati da  slave pisistanske praznike i poštovati njihovu tradiciji, da li će tražati biračko pravo i da li bi primili posao koji je niži od njihove kvalifikacije.

Ministarka prosvete Katežina Valahova je u sredu, istog dana kada je projekt, originalno švedski ali na koji prava ima UNHCR, predstavljen u Pragu zabranila da se koristi u nastavi u češkim školama.

“Ni u kom slučaju neću dozvoliti da se ne taj način plaše deca ili da njih uvlače u ozbiljnu debatu u društvu”, objasnila je Katežina Valahova.

(Beta)

Jedan komentar

  • petar

    Podrska za Zemana! Kritika za političare koji su uzeli pare za invaziju na evropske narode i fondove.

Ostavite komentar