U trendu

Najava „metka“ za Kašogija – metafora ili pretnja princa

VAŠINGTON – Godinu dana pre nego je sudijski novinar Džamal Kašogi ubijen, prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao je svom ađutantu da će upotrebiti „metak“ za novinara ako se ne vrati u Saudijsku Arabiju i ne prestane da kritikuje vladu, piše danas „Njujork Tajms“.

Njujorški list je, prenosi Rojters, citirao bivše i sadašnje zvaničnike iz SAD i sveta, koji su bili upoznati sa obaveštajnim izveštajima u kojima se pominju komentari prestolonaslednika u vezi Kašogijem.

Taj razgovor je presrela američka obaveštajna služba, koja trenutno radi na prikupljanju podataka iz višegodišnje telefonske i SMS komunikacije saudijskog prestolonaslednika, navodi „Njujork Tajms“

Obaveštajni analitičari su objasnili da reč „metak“ u razgovoru može da se tumači i metaforički, što bi značilo da princ nije nužno želeo da Kašogi bude ubijen, ali oni isto tako misle da je on svojom izjavom pokazao nameru da ubije novinara ako se ne vrati u u kraljevstvo.

Sjedinjene Države uvele su sankcije za 17 zvaničnika Saudijske Arabije zbog njihove umešanosti u smrt novinara Kašogija, ali je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da podržava princa Mohamed bin Salmana, prenosi agencija.

Specijalna izvestiteljka Kalamar u četvrtak je saopštila da je istraga UN o ubistvu saudijskog novinara Kašogija pokazala je da je reč o brutalnom zločinu koji je „planiran“ i koji su izvršili državni zvaničnici Saudijske Arabije.

Ona je u sedištu UN u Ženevi saopštila da su saudijski zvaničnici „ozbiljno narušili“ i odložili napore Turske da istraži mesto zločina u saudijskom konzulatu u Istanbulu, u oktobru prošle godine.

Kalamarova je, podnoseći izveštavaj o sedmodnevnoj misiji njenog tročlanog tima u Turskoj, rekla je da su imali pristup delu „jezivog audio materijala“ o smrti novinara koji su dobili od turske obaveštajne agencije.

Kašogi je ubijen 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar