najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najavljena zabrana 12 NVO u Rusiji

Na listi nepoželjnih stranih nevladinih organizacija (NVO)u Rusiji, kojima može biti zabranjen rad, naći će se 12 organizacija, izjavila je u utorak Valentina Matvijenko, predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije, koji je pripremio spisak.

Matvijenko je novinarima rekla da će u sredu biti poznati nazivi organizacija na “patriotskoj-stop listi”, napravljenoj u skladu s nedavno usvojenim zakonom.

Taj zakon će omogućiti ruskim tužilaštvima, uz usaglašavanje s Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, da strane organizacije proglase nepoželjnima u Rusiji, a potom i da ih zatvore.

“Na sutrašnjem zasedanju (Saveta federacije) usvojićemo zahtev tužilaštvu i MSP-a i predložićemo im svoju patriotsku stop-listu, koja će uključiti 12 stranih organizacija koje rade na teritoriji Rusije. Mi znamo o radu tih organizacija, njihov rad ima izrazito politički karakter”, rekla je Matvijenko.

Ona je navela da spisak nije konačan, da tužilaštvo i MSP treba da počnu proveru o tome koliko je rad tih NVO u skladu s ruskim zakonima.

“Ako njihov rad krši rusko zakonodavstvo, biće uključeni u spisak nepoželjnih organizacija”, kazala je Matvijenko i dodala da organizacije s liste imaju pravo da odluku ospore na sudu.

Ona je objasnila da se sastavljanje patriotskih stop-lista odvija po inicijativama regiona “koji su zabrinuti što na njihovim teritorijama rade ove ili one NVO, dobijaju sredstva iz inostranstva, a pri tom su politički aktivni”.

Portal Gazeta ranije je pisao da se na spisku nepoželjnih organizacija mogu naći Amnesti Internešnal (Amnesty International), Hjumans rajc voč (Human Rights Watch), Fridom Haus (Freedom House) i da njihov rad može biti zabranjen.

Razmatra se i zabrana Fonda Ford (SAD), Fonda Robert Boš (Nemačka) i Fonda Čarls Stjuart Mot (SAD), navodi portal.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike