U trendu

Najavljeni veliki protesti u Minhenu pred samit lidera G-7

BERLIN – Očekuje se da će se desetine hiljada demonstranata okupiti danas u Minhenu, kada lideri Grupe sedam vodećih industrijskih zemlja počnu da pristižu na godišnji samit u bavarskim Alpima u Nemačkoj, koja ove godine predsedava G-7.

Policija u Minhenu očekuje najmanje 20.000 demonstranata na protestu koji je najavilo 15 antiglobalističkih organizacija.

Njihovi različiti zahtevi uključuju postepeno ukidanje fosilnih goriva, očuvanje životinjskog i biljnog diverziteta, socijalnu pravdu na planeti i pojačanu borbu protiv gladi, navodi AP.

Samit lidera G7 održava se od 26. do 28. juna u luksuznom hotelu, dvorcu Elmau u bavarskim Alpima, a oko 18.000 policajaca raspoređeno je oko ovog i mesta najavljenog protesta.

Moto ovogodišnjeg samita je „Napredak za pravedan svet“,a kao važne teme pred liderima SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana trebalo bi da budu klimatske promene i borba protiv gladi i siromštva, kao i ruski rat protiv Ukrajine i njegove dalekosežne i egzistencijalne posledice, navodi AP.

Nakon završetka ovog sastanka u utorak, lideri 30 zemalja NATO saveza okupiće se na godišnjem samitu, koji se održava od srede do četvrtka u Madridu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar