U trendu

Najmanje 100 igrača američke fudbalske lige klečalo ili sedelo iz protesta prema Trampu

Brojni igrači američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) danas su klečali ili sedeli pre početka utakmica u SAD u znak prkosa prema predsedniku SAD Donaldu Trampu koji je pozvao na bojkot lige zbog protesta sportista.

Jedan tim je odsedeo intoniranje himne u svlačionici.

Tramp je danas nastavio kritiku igrača NFL-a i u nizu Tviter poruka pozvao na bojkot lige kako bi se kaznili igrači koji protestuju tokom intoniranja nacionalne himne. Tramp je ponovio da takve igrače, koji iz protesta kleče tokom sviranja himne, treba otpustiti ili suspendovati.

Više od 100 igrača danas je sedelo ili klečalo, što je oblik protesta koji je prošle sezone počeo bivši kvoterbek Sanfrancisko fortinajnersa Kolin Kepernik. To se radi da se iskaže protest prema načinu na koji policija tretira crnce i prema socijalnoj nepravdi. Kepernik je sada slobodan igrač i navijači veruju da su timovi izbegavali da ga uzmu zbog njegovog protesta.

Pitsburg Stilersi ostali su danas u svlačionici dok je svirana nacionalna himna pred njihovu utakmicu sa Čikago Bersima. Trener Majk Tomlin je rekao da su Stilersi to izabrali da urade da ne bi pokazali nedostatak poštovanja prema himni ali da bi se sklonili, i dodao da ljudi treba da imaju izbor.

Na utakmicama u Londonu više igrača iz Džeksonvil Džaguarsa i Baltimor Rejvensa vidjeni kako kleče pred početak utakmice.

Prošle nedelje su na utakmicama u NFL-u, četiri igrača sedela ili klečala tokom intoniranje himne, dok su dvojica držala podignute pesnice.

Tramp je juče pojačao kritiku fudbalera i povukao pozivnicu košarkašu Stivenu Kariju za Belu kuću, što je naišlo na oštru reakciju fudbalera i košarkaša.

Američki predsednik je i na skupu u Alabami rekao da igrači američkog fudbala koji kleče tokom izvodjenja nacionalne himne treba da budu otpušteni.

„To je potpuno nepoštovanje za sve za šta se borimo“, rekao je ranije Tramp i pozvao vlasnike timova da reaguju. On je juče na Tviteru naveo: „Ako igrač želi privilegiju da zaradjuje milione dolara u NFL-u, ili drugim ligama, on ili ona, ne bi smeli da nepoštuju našu veliku američku zastavu (ili zemlju) i treba da stoje tokom himne. Ako ne, OTPUŠTEN SI. Nadji nešto drugo da radiš“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar