U trendu

Najmanje 12 poginulo u demonstracijama u Venecueli

Najmanje 12 osoba poginulo je u demonstracijama u Karakasu, glavnom gradu Venecuele koju potresa rastuća politička kriza, a šest osoba je povredjeno, saopštile su vlasti.

Nasilje je izbilo posle demonstracija desetina hiljada pristalica opozicije koji zahtevaju od vlasti, koju smatraju diktatorskom, da raspiše predsedničke izbore pre redovnog roka u decembru 2018. godine kada ističe mandat predsedniku Nikolasu Maduru.

Većina je pognula u jednoj četvrti Karakasa gde je najveća vojna baza i gde je, kaže opozicija, 13 osoba udarila struja iz jedne električne ograde.

Zvaničnici su ranije danas saopštili da je jedan mladić poginuo kasno sinoć kada se, vraćajući se s posla, našao usred uličnih borbi koje su izbile u nekoliko radničkih naselja u istočnom delu Karakasa.

Na društvenim mrežama noćas su se pojavili snimci oklopnih vozila na ulicama Karakasa i demonstranata koji su u nekoliko naselja zapalili barikade.

Najmanje 21 osoba je poginula od izbijanja masovnih i često nasilnih demonstracija širom Venecuele protiv Madura početkom aprila.

Sledeći protest najavljen je za subotu, a učesnici su pozvani da dodju u belom i šetaju u tišini u znak sećanja na žrtve, a za ponedeljak je planirana blokada puteva.

Vlada koristi svoju gotovo kompletnu kontrolu nad institucijama za progon protivnika. Samo u sredu je 565 demonstranata uhapšeno širom zemlje, a 334 osobe su zadržane u pritvoru, saopštila je lokalna grupa koja pruža pravnu pomoć uhapšenima.

Brojne latinoameričke vlade, medju kojima i meksička, argentinska i brazilska, pozvale su Venecuelu da preduzme korake ka obustavi nasilja, koje je sve intenzivnije kako protesti postaju masovniji.

Vodje opozicije rekle su da nemaju nameru da odustanu od protesta koji već 20 dana ne jenjavaju, a izbili su zbog u medjuvremenu povučene odluke Vrhovnog suda da preuzme ovlašćenja Parlamenta u kojem opozicija ima većinu od kraja 2015. godine.

Nakon više dana demonstracija, 7. aprila, vlasti su zabranile opozicionom lideru Enrikeu Kaprilesu da obavlja političke funkcije u narednih 15 godina.

Protivnici traže od Madura prevremene izbore i oslobadjanje političkih zatvorenika. Vlast je prošle godine naglo odložila regionalne izbore na kojima je opozicija imala velike izglede za pobedu i odbila je peticiju za referendum o razrešenju Madura.

Uz politički sukob, Venecuelu koja je pogodjena i nasiljem, potresa stalna nestašica dve trećine osnovnih proizvoda, a inflacija koja je van kontrole, krajem ove godine, po predviđanju MMF, može dostići 1.660 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike