U trendu

Najmanje 64 osobe stradale u sukobu u Nagorno-Karabahu

Najmanje 64 osobe, pretežno vojnika, poginule su tokom četiri dana sukoba u oblasti Nagorno-Karabah oko koje se decenijama spore Azerbejdžan i Jermenija, saopštile su danas vlasti obe države.

Sukobi, najveći u poslednjih 20 godina, nastavljeni su danas duž linije fronta.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 16 azerbejdžanskih vojnika poginulo u poslednjih 48 sati posle sukoba čiji je dosadašnji bilans žrtava 64, prema zvaničnim i izvorima sukobljenih strana.

Žestoki sukobi izmedju tih snaga izbili su 1. aprila duž linije razdvajanja Nagorno-Karabaha. Azerbejdžan i Jermenija od tada se medjusobno optužuju za kršenje prekida vatre.

U Beču je za danas najavljen sastanak takozvane Minske grupe o Nagorno-Karabu pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS). Kopredsedavajući su Francuska, SAD i Rusija koje će na skupu tražiti rešavanje konflikta zamrznutog tokom više od 20 godina.

Oblast Nagorno-Karabah, većinski naseljena Jermenima, u sastavu je Azerbejdžana, ali je pod kontrolom jermenskih separatista. Posle šestogodišnjih sukoba, u kojima je ubijeno skoro 30.000 ljudi, primirje je potpisano 1994, ali na toj teritoriji i dalje povremeno eskalira nasilje.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov će u četvrtak doći u Baku, dok će premijer Dmitrij Medvedev istog dana otići u Jerevan

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.