U trendu

Najmanje dvoje mrtvih u dva bombaška napada blizu Damaska

Najmanje dvoje ljudi poginulo je danas u dva bombaška napada u blizini šiitskog mauzoleja u gradu Sajida Zejnab, 10 kilometara južno od Damaska, preneli su sirijski državni mediji.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava navela je da je u napadima poginulo najmanje devet, a ranjeno više od 30 osoba, ali taj bilans trenutno je nemoguće proveriti, javlja agencija Frans pres.

Sirijska državna agencija Sana prenela je da su u dva teroristička napada u blizini mauzoleja u Sajidi Zejnabu, od kojih je jedan izveo bombaš samoubica, poginule najmanje dve osobe, a više njih je ranjeno.

Drugu eksploziju izazvalo je aktiviranje eksploziva u automobilu-bombi.

Mauzolej u Sajida Zejnabu jedno je od najvećih svetilišta šiitskih muslimana, jer se u njemu nalazi grob unuke proroka Muhameda, Sajide Zejnab bint Ali.

Oblast oko Sajide Zejnaba pod jakim je obezbedjenjem policije i libanskih i iračkih šiitskih jedinica, koje ne dozvoljavaju pristup vozilima, pošto je to mesto u poslednjih nekoliko meseci više puta bilo meta terorističkih napada sunitskih džihadista Islamske države.

U napadu na mauzolej 25. aprila, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, ubijeno je najmanje sedmoro ljudi, a njih 20 je ranjeno.

Najkrvaviji napadi na to šiitsko svetilište dogodili su se 21. februara, kada su u dve eksplozije poginule 134 osobe, od čega 97 civila, dok je krajem januara ubijeno 70 ljudi.

Muhamedova unuka Sajida Zejnab bint Ali živela je na mestu gde je sagradjen mauzolej pre nego što ju je zarobila vojska omejadskog kalifa Jazida i ubila njenu braću Huseina i Hasana, što šiiti smatraju najtragičnijim dogadjajem u svojoj istoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.