U trendu

Najsiromašnija država Evrope opasno srlja prema građanskom ratu

Najsiromašnija zemlja Evrope Jermenija, hoda po ivici građanskog rata. Nakon dvonedeljnih napetosti, koje su zazivale veće sukobe, završena je talačka kriza u policijskoj stanici u glavnom gradu Erevanu.

Vojno krilo nacionalističke stranke Konstitutivni parlament “Sasna crer” zauzelo je 17. jula policijsku stanicu i ubilo jednog policajca. Tražili su oslobađanje svog vođe Žirajra Sefiljana i ostavku aktuelnog jermenskog predsednika Serža Sargsjana.

Stranka se i naziva Konstitutivni parlament jer sebe predstavlja kao alternativu vlasti. Svuda stvara svoje paralelne institucije vlasti i cilj joj je da stvori nov sastav uprave koji, kako kažu, odgovara nacionalnim interesima Jermenije. S obzirom na tu situaciju, legitimne vlasti Jermenije uhapsile su Sefiljana zbog posedovanja oružja.

Žirajr Sefiljan, libanonski Jermenac, jedan je od junaka rata između Azerbejdžana i Jermenije 1992. godine u kojem su Jermenci zauzeli pokrajinu Nagorno Karaba, većinski naseljenu Jermencima. Osim toga, većina članova njegove stranke su ratni veterani. Sefiljan traži da se ta paradržavna tvorevina priključi Jermeniji čak i po cenu novog rata sa Azerbajdžanom. Pre nekoliko meseci već se pucalo na tom području, a Jermenija i Azerbejdžan bili su na rubu novog rata. Jermenija i Azerbejdžan nemaju diplomatske odnose pa čak i Uefa i Fifa prihvataju da se te dve zemlje ne mogu naći u istoj kvalifikacijskoj grupi niti njihovi klubovi mogu da igraju međusobne utakmice.

Tokom talačke krize u Erevanu na središnjem gradskom trgu svakodnevno su se održavali protesti protiv predsednika Sargsjana, ali u organizaciji pokreta „Ustani Jermenijo“, a tamošnji analitičari tvrde da su protesti više bili protiv Sargsjana, nego podrška Sefiljanu. Naime, ekonomska i socijalna situacija u Jermeniji na ivici je katastrofe i zemlja živi od politički motivisanih ruskih kredita.

Stanje u toj zemlji, u kojoj živi jedan od najstarijih naroda na svetu (prvi su prihvatili hrišćanstvo), na granici Irana i Turske, sve je napetije pa je predsjednik Serž Sargsjan odlučio da oslobodi Sefiljana i sa njim pregovara kako bi se izbegla kriza i napetost koje bi mogle da dovedu do eskalacije nasilja, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.