U trendu

Najsiromašniji predsednik na svetu odbio da prima penziju

Hose Muhika napustio mesto senatora i dolazi na festival u Veneciji na premijeru filma koji je o njemu snimio Emir Kusturica

Arapski šeik je za „bubu” nudio milion dolara, ali Muhika nije hteo da je proda…

Dok se nalazio na čelu Urugvaja, Hose Muhika (83) je zbog skromnog načina života prozvan najsiromašnijim predsednikom na svetu. Ove nedelje je još jednom opravdao glas koji ga bije, odbijajući da prima senatorsku penziju.

Nekadašnji levičarski gerilac i politički zatvorenik je saopštio da ne želi penziju koja mu pripada kao bivšem senatoru, što je funkcija koju je obavljao do pre nekoliko dana, kada je podneo ostavku. Iako je imao pravo da bude u gornjem domu parlamenta još dve godine, vratio je mandat „iz ličnih razloga”, javila je urugvajska „Republika”.

U pismu predsednici Senata Lusiji Topolanski, koja je i njegova supruga i potpredsednica države, objasnio je da se povlači  zato što je „iscrpljen posle dugačkog puta”. „Ipak, dok mi mozak radi, ne mogu da se povučem iz solidarnosti i bitke za ideje”, dodao je u pismu, što je pokrenulo glasine da je napustio senatorsko mesto da bi se ponovo kandidovao za šefa države na izborima sledeće godine.

(Jelena Stevanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)