U trendu

Najveće avionske nesreće u svetu

Više od 250 ljudi poginulo je danas u udesu alžirskog vojnog transportnog aviona neposredno po poletanju, četiri decenije posle najveće avionske nesreća u istoriji avijacije koja se dogodila Tenerifima, kada su život izgubila 583 putnika.

U najtežem udesu u istoriji vazduhoplovstva, 27. marta 1977. godine poginula su 583 od 644 putnika i člana posade kada su se dva „Boinga 747“, holandske kompanije KLM i američke Pan-Am, sudarila na pisti aerodroma Tenerife na Kanarskim ostrvima.

Po broju žrtva sledi nesreća japanskog aviona iz 1985. godine, kada je udario u planinu Fudži, pri čemu je poginulo 520 ljudi.

Na trećem mestu po „crnom bilansu“ je nesreća koja se dogodila 12. novembra 1996. godine, kada je u sudaru putničkog aviona „Boing 747-100“ aviokompanije iz Saudijske Arabije i teretnog aviona „iljušin 76“ kazahstanske aviokompanije, u blizini Nju Delhija, poginulo je svih 23 članova posade i 289 putnika u „boingu“, kao i 10 članova posade i 27 putnika u teretnom avionu.

Incient koji se dogodio 2014. sa avionom kompanije Malezija erlajns i dalje privlači pažnju javnosti. Avion te kompanije sa 239 putnika i članova posade na relaciji Kuala Lumpur – Peking izgubio je kontakt s kontrolom leta u Vijetnamu. Uprkos opsežnoj potrazi u koju se uključilo više država, njegova sudbina ostala je nepoznata.

Alžirski vojni transportni avion srušio se danas neposredno po poletanju kod vojne baze Bufarik, tridesetak kilometara od glavnog grada Alžira, pri čemu je, po poslednjim podacima vlasti, poginulo 247 putnika i 10 članova posade.

Uzrok nesreće još nije poznat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.