U trendu

Najveći neuspeh aktuelne vlade je obnova Zagreba i Banije

ZAGREB – Bez premca najveći neuspeh aktuelne hrvatske vlade Andreja Plenkovića je obnova Zagreba i Banije posle razornih zemljotresa, oceni je danas politički analitičar Žarko Puhovski.

U sredu, 22. marta, navršiće se tri godine od razornog zemljotresa u Zagrebu, gde, kao ni na Baniji, nema velikih pomaka po pitanju obnove.

“Meni se čini da je to bez premca najveći neuspeh ove vlade. Ovo je baš njihov problem i tu se pokazali nedovoljno sposobnim – od toga da vlastitu zgradu i zgradu parlamenta nisu uspeli koretkno da urede u roku od dve godine do toga da nemaju koncept”, kazao je Puhovski za zagrebačku N1 tv..

Oni su, kaže, zaista verovali u svoje reči, da sistem funkcioniše, a nisu shvatili da je to vanredno stanje.

„Ako treba ukinuti odredbe za javnu nabavku na neko razdoblje, ukinuti neka ovlašćenja konzervatora u Zagrebu, ako treba mobilizovati neka javna poduzeća da rade u Glini, Petrinji, Sisku… Nisu se usuduli izaći iz kutije jer su verovali da će sistem to napraviti“, kaže Puhovski.

Puhovski navodi da bi možda u tom slučaju, na primer, pri zadiranju u javnu nabavku, bili optuženi za korupciju.

To, kaže, smatra državničkim potezom i u tom slučaju bi imali konkretne pokazatelje rada, na primer, veći broj izgrađenih zgarda.

“Ovako korupcija nije smanjena”, konstatuje Puhovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.