U trendu

Najveći problem Merkelove njen najbliži saradnik?

Nemačka se u ponedeljak probudila u drugačijem ruhu, sa 94 neonacista u Bundestagu, piše portal „Politiko“ i navodi da je Angela Merkel pobedila, ali sa osetno slabijim rezultatom od onog koji je očekivala.

Njeni rivali iz SPD doživeli su debakl koji ih je oterao u opoziciju, zbog čega je kancelarka primorana na tzv. „Jamajka“ koaliciju sa liberalima i Zelenima, navodi portal i dodaje da, međutim, niko ne priča o njenim najbližim saveznicima, bavarskoj CSU, koje će, ispostavlja se, biti najveći problem.

Horst Zehofer, bavarski premijer i predsednik sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja je na ovim izborima doživela istorijski poraz, s najgorim rezultatom od 1949, žestoko je kritikovao Merkelovu.

CSU je u Bavarskoj, gde je samo jednom posle Drugog svetskog rata osvojila manje od 50 odsto glasova, ovoga puta uzela tek 38,8 procenata, što je za njih ravno katastrofi.

Zehofer za mršav rezultat krivi „otvoreno desno krilo“ preko kojeg je konzervativcima glasače otela Alternativa za Nemačku (AfD), što je otvoreno rekao na postizbornoj konferenciji za štampu.

On se tokom predizborne kampanje nije libio da upre prstom u Angelu Merkel zbog njene politike otvorenih vrata, koja je, po njegovom mišljenju, i otvorila vrata Bundestaga za AfD, anvodi „Politko“, preneo je „Blic“.

Osnovana kao stranka protivnika evra, AfD je već bila na izdisaju, a onda je usledila izbeglička kriza 2015. Brzo se preorijentisala i na krilima straha i ksenofobije uzela gotovo 13 posto glasova.

Kako Bavarsku iduće godine čekaju pokrajinski izbori, Zehofer bi mogao da skrene još više udesno, u pokušaju da povrati glasačke koje je izgubio zbog AfD-a, upozorava Zidojče cajtung.

Upravo zato bi on, kako navodi „Politiko“, mogao da bude najveći problem Angeli Merkel u formiranju vlade, jer se program CSU, kao manjeg i konzervativnijeg partnera, umnogome razlikuje sa agendom Zelenih i Slobodnih demokrata iz FDP, sa kojima bi uz CDU trebaloda formira „Jamajka koaliciju“.

Zehofer nema nameru da podnese ostavku, a toliko se trudi da svu krivicu za debakl na izborima svali na Angelu Merkel, da je u utorak zapretio čak i izlaskom iz koalicije sa CDU.

Zehofer vodi sopstvenu politiku, a to za Angelu Merkel može da predstavlja samo jedno – problem, zaključuje portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.