U trendu

Najviši predstavnici Austrije na Generalnoj skupštini UN

BEČ – Austrija će na Generalnoj skupštini UN biti prisutna u najvišem sastavu jer u Njujork putuju predsednik i premijer države, kao i dva ministra.

Na 74. Generalnu skupštinu UN putuju predsednik Austrije Aleksander van der Belen, kancelarka Brigite Birlajn, ministarka za zaštitu životne sredine Maria Patek i šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

Za razliku od prethodne godine, Van der Belen ne putuje sa profesionalnim političarima u Njujork, koji su „pokazali nejedinstvo politike“, već sa ekspertima iz ekspertske vlade.

„Jedinstven nastup državnog vrha u Njujorku je jasan znak da Austrija, koja je i sedište svetske organizacije, pridaje ogroman značaj međunarodnoj saradnji na nivou UN“, poručeno je iz kabineta predsednika Austrije.

Birlajn ističe da Austrija pokazuje da je oduvek bila i da ostaje pouzdan partner u multilateralnoj saradnji i da je Beč ponosan na sedište UN.

Austrijska delegacija već u nedelju ima zajednički sastanak sa generalnim sekretarom UN Antionom Guterešem i prisustvovaće otvaranju Generalne skupštine.

U ponedeljak austrijska delegacije prisustvovaće Samitu o borbi protiv klimatskih promena.

Uoči ovog samita su UN pozvale države članice da imenuju omladinske delegate koji će moći da učestvuju na toj konferenciji, tako da će Anika Dafert iz „Fridays for future“ biti deo zvanične austrijske delegacije.

Van der Belen, koji je u više navrata ukazivao na potrebu hitnih mera za borbu protiv klimatskih promena, učestvovaće i na drugim brojnim skupovima posvećenim zaštiti životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.