U trendu

Nakit Marije Antoanete na aukciji

Dugo skrivani nakit francuske kraljice Marije Antoanete biće danas ponudjen na aukciji u Ženevi u aukcijskoj kući Sotbi koja naziva aukciju jednom od najvažniji prodaja kraljevskog nakita u istoriji. 

Sotbi navodi da je ovo prilika koja se pruža jednom u životu da se kupe komadi nakita koji su generacijama držani u dinanstiji Burbon-Parma od kojih neki nisu do sada vidjeni u javnosti 200 godina.

Medju nakitom su mindjuše od dijamanata i bisera, ogrlice od bisera i veliki privezak od bisera. 

Marija Antoaneta kojoj je odrubljena glava na giljotini 1793. u 38. godini tajno je prokrijumčarila svojim rodjacima u inostranstvo neke od svojih najdragocenijih komada dok je jačala revolucija koja je na kraju označila početak kraja francuske vekovima stare monarhije. 

Moguće da je najznačajniji komad „Biseri kraljice Marije Antonete“, privezak od dijamanata i bisera procenjen na izmedju milion i dva miliona dolara. On ima prirodni biser od 2,58 centimetara koji je veći od Peregrine, bisera u nekadašnjoj kolekciji holivudske zvezde Elizabet Tejlor.

Kraljicin nakit podeljen je u više prodajnih celina, i tu je uključen i set mindjuša od bisera i dijamanata,  dijamantski broš, i ogrlica od bisera i dijamanata. Jedan prsten s monogramom u dijamantima ima i uvojak kose Marije Antonete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar