Nakon 30 godina nova istraga ubistva Ulofa Palmea

Više od trideset godina od ubistva švedskog premijera Ulofa Palmea imenovan je tužilac da ponovo pokrene istragu koja je u ćorsokaku uprkos mnogobrojnim tragovima praćenim od 1986. godine, saopštilo je danas švedsko tužilaštvo.

Na tu dužnost je postavljen Krister Peteson, glavni tužilac zadužen za organizovani kriminal u tužilaštvu u Stokholmu, koji je već imao uspeha u više kriminalnih slučajeva u poslednjih 20 godina. On će preuzeti dužnost u februaru.

„Osećam se počastvovano i prihvatam misiju s najvećom energijom. To je interesantan i vrlo važan zadatak“, rekao je on u saopštenju.

Peteson je vodio istragu za ubistvo ministarke spoljnih poslova Ane Lind 2003. godine. Nju je muškarac poznat po psihijatrijskim problemima nožem izbo u radnji u Stokholmu.

Peteson je takođe bio tužilac u procesu protiv Džona Ausonijusa, zvanog Laserman, snajperiste s početka 1990-ih koji je gađao 11 doseljenika. On je ubio jednu osobu i osuđen je na doživotni zatvor 1994. godine.

Ulof Palme, koji je bio lider Socijaldemokratske stranke, bio je jedan najpopularnijih evropskih političara u vreme kada je ubijen na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz bioskopa, 28. februara 1986. godine. Imao je 59 godina. Njegov ubica je uspeo da pobegne. Nije nađeno ni oružje kojim ga je ubio.

Slučaj nikad nije razrešen i istraga se nastavlja. Više od 10.000 ljudi je ispitano, 134 čoveka su priznala krivicu, a dokumentacija za taj slučaj zauzima 250 metara polica.

Atentat na Palmea je sigurno najmisterioznije ubistvo na svetu, mnogo zamršenije od ubistva braće Kenedi (Džona i Roberta), Indire Gandi, Benazir Buto.

U ovom slučaju policiji su od početka bile vezane ruke, jer nije uspela da odgovori na dva ključna pitanja: nije pronašla revolver Smit&Veson iz koga je pucano i nije uspela da pronikne šta je bio motiv atentata.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike