U trendu

Nakon Sofagejta Ursula fon der Lajen prekršila protokol

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen optuÅŸena je za krÅ¡enje diplomatskog protokola prilikom odgovora na poziv Ukrajine da poseti tu zemlju.

Samo nedelju dana nakon afere „Sofagejt“ u javnost je procurilo da je portparol predsednice EK Bjorn Sajbert odbio umesto nje zvanični poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Fon der Lajen poseti Ukrajinu, Å¡to predstavlja krÅ¡enje diplomatskog protokola, prenosi briselski Politiko.

Zelenski je pozvao Fon der Lajen da poseti njegovu zemlju povodom obeleÅŸavanja 30 godina nezavisnosti Ukrajine, međutim umesto predsednice EK na poziv je odgovorio njen portparol i lično se potpisao Å¡to predstavlja krÅ¡enje sporazuma.

Kako se navodi, odbijanje poziva povećalo je sumnju u posvećenost fon der Lajen podršci Ukrajini i to u trenutku povećanih tenzija između te zemlje i Rusije.

Takođe i razlog odbijanja poziva, a navedena je prezauzetost, povećao je sumnje s obzirom da se godiÅ¡njica u Ukrajini obeleÅŸava 23. i 24. avgusta, kada su smanjene aktivnosti evropskih institucija zbog letnje pauze.

Glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer odbio je da komentariše slučaj.

Pojedini evropski zvaničnici smatraju da odluka fon der Lajen da ne prisustvuje godišnjici oteşava zakazivanje samita EU-Ukrajinski savet, koji bi trebalo da se odrşi u Ukrajini.

Za komentar nije bio dostupan ni portparol Zelenskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.