U trendu

Namibija može mnogo da nauči od Srbije po pitanju reformi

VINDHUK – Ministarka inostranih poslova Namibije Netumbo Nandi – Ndaitva pohvalila je danas reforme koje su sprovedene u Srbiji, a koje su, kako je rekla, zemlju koja po ekonomskim parametrima pre sedam godina nije stajala dobro učinile progresivnom i istakla da u tom pogledu imaju mnogo da nauče od Srbije.

Nandi – Ndaitva je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem nakon potpisivanja ugovora o donaciji Srbije od 30.000 doza antikovid vakcina Namibiji kazala da samo pre sedam godina u Srbiji ekonomski pokazatelji nisu bili dobri.

Istakla je da su reforme koje su sprovedene u našoj zemlji dovele do progresa.

„To je ono što mi moramo da naučimo iz vašeg iskustva“, kazala je Nandi – Ndaitva obraćajući se ministru Selakoviću.

Prema njenim rečima, pandemija virusa korona sve je naučila, između ostalog, i tome da zemlje koje nisu u stanju same sebe da prehrane ne mogu biti sigurne da će preživeti katastrofe koje tresu čitav svet.

U tom smislu, podsetila je da kada je počela pandemija, granice su zatvorene, što je i podsetilo sve na to koliko je važno da jedna nacija bude u stanju sama sebe da prehrani, jer se nikada ne zna koliko dugo će trajati kriza.

„Mi smo tada odlučili da preuzmemo agresivan program kako bismo poboljšali našu poljoprivrednu proizvodnju. Planiramo da radimo sa Srbijom u tom sektoru koji je veoma kritičan za nas“, naglasila je Nandi – Ndaitva.

Navela je da bi saradnja u oblasti ekonomije i privrede mogla da bude još bolja između dve zemlje i istakla da će Srbija i Namibija nastaviti da rade na jačanju saradnje u različitim oblastima uključujući trgovinu i investicije.

„Kao što znamo, kroz trgovinu i investicije možemo govoriti o prosperitetu. U oblasti trgovine i investicija, planiramo i saradnju biznismena i privrednika koji će kroz tu saradnju otkriti specifične oblasti u kojima mogu da sarađuju“, navela je ministarka inostranih poslova Namibije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.