U trendu

Naoružavanje kurdske Narodne zaštitne jedinice imaće „negativan efekat“ po SAD

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da će odluka SAD da naoružava pripadnike kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG), koje se bore protiv takozvane Islamske države u Siriji, imati posledice i „negativan efekat“ po Vašington.

Turska gleda na YPG kao na sirijski organak zabranjene Radničke partije Kurdistana (PPK), koja je vodila pobunu na jugoistoku Turske od 1984. godine i koju SAD, Turska i Evropa smatraju terorističkom organizacijom, podseća Rojters.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ankari, pre odlaska u London, Jildirim je rekao da ne može da zamisli da SAD treba da biraju između strateškog partnerstva sa turskom i terorističke organizacije.

„Američka administracija još ima šanse da razmotri osetljivost Turske po pitanju Radničke partije Kurdistana“, poručio je Jildirim.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ranije danas je rekao da bilo koje oružje koje stigne u ruke kurdskim jedinicama narodne odbrane koje se bore u Siriji (YPG) predstavlja pretnju Turskoj.

On je rekao da SAD treba da naprave razliku između YPG i svojih arapskih saveznika Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i da Arapi treba da uđu u Raku, preneo je Rojters.

„I PKK i YPG su terorističke organizacije, nema razlike između njih, osim u nazivu“, rekao je Čavušoglu.

Turska je danas odluku SAD da teškim oružjem snabde kurdske jedinice narodne odbrane koje se bore u Siriji (YPG), nazvala neprihvatljivom.

Vašington vidi YPG kao najboljeg saveznika u borbi koja se vodi protiv džihadista u Siriji, dok ih Turska vidi kao terorističke snage, navodi agencija.

Odluka SAD o snabdevanju oružjem će pomoći legitimizaciji YPG, rekla je za AP visoka zvaničnica YPG Ilham Ahmed.

Ona je dodala da je vrlo verovatno da će ta odluka naići na „agresivnu reakciju“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će sledeće nedelje biti u poseti Vašingtonu.

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je u utorak snabdevanje oružja YPG koje se bore protiv Islamske države u Siriji.

Kako on navodi, odobrenje važi odmah, ali će dostava oružja tek biti dogovorena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.