U trendu

Napad bombom na vozilo policije Severne Irske, Nova IRA pod istragom

 Policija Severne Irske je danas saopštila da je na vozilo u kojem su bila dva njena pripadnika izveden napad bombom kućne izrade, koji tretira kao pokušaj ubistva.
Dva policajca nisu povređena u sinoćnom incidentu u gradu Straban, za koji vlasti navode da „deluje kao namerni napad na policiju“.

„Istrage su u ranoj fazi, ali je napad za koji se veruje da je izveden improvizovanom eksplozivnom napravom, oštetio policijsko vozilo i tretira se kao pokušaj ubistva dvojice policajaca“, navela je policija.

Policija navodi da je važan deo istrage ispitivanje da li je za napad odgovorna grupa koja se odvojila od Irske republikanske armije (IRA), poznata kao Nova IRA.

Mirovnim sporazumom iz 1998. godine u najvećoj meri je okončano trodecenijsko nasilje u Severnoj Irskoj, u kojem su učestvovale irske republikanske snage, paravojne grupe lojalne Londonu i britanske bezbednosne snage.

Bivši članovi Irske republikanske armije i dalje povremeno izvode napade na bezbednosne snage, iako nijedan nije bio uspešan od 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar