U trendu

Napad dronovima na konvoj kamiona u istočnoj Siriji, na granici sa Irakom

DAMASK – Konvoj kamiona napadnut je danas dronovima na istoku Sirije, nedugo nakon što je prešao granicu iz Iraka, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti i mediji.

Još nije poznato ko stoji iza napada na konvoj u sirijskom pograničnom regionu Bukamal, uporištu milicija koje podržava Iran.

Za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama, prenosi AP.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji navodi da su dronove verovatno ispalile snage koalicije predvođene SAD, kao i da ima žrtava.
Provladin radio Šam FM navodi da je pogođeno šest kamiona-hladnjača.
Napad na istoku Sirije dogodio se nekoliko sati nakon što su iranski zvaničnici saopštili su da je protivvazdušna odbrana te zemlje sprečila pokušaj napada tri mala drona na fabriku municije u gradu Isfahanu u centralnom delu Irana.

Prošlog meseca načelnik generalštaba izraelaske vojske Aviv Kočavi nagovestio je da Izrael stoji iza napada na konvoj kamiona u Siriji u novembru, što je redak slučaj da ta zemlja prizna umešanost u rat protiv Irana i njegovih saveznika.
Kočavi, koji je okončao službu ranije ovog meseca, rekao je da su kapaciteti izraelske vojske i obaveštajne službe omogućili napade na određene ciljeve koji predstavljaju pretnju.

Izraelski lideri su u prošlosti priznali napade na stotine meta u Siriji, pravdajući to pokušajem da se spreči šverc oružja militantima kao što je libanski Hezbolah.

Kako je saopštila Opservatorija za ljudska prava, u novmebarskom napadu na kamione koji su prevozili gorivo i oružje u istočnoj sirijskoj provinciji Deir el Zur poginulo je najmanje 14 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.