U trendu

Napad na Palmiru nije slučajnost

Prošle nedelje koalicija je zaustavila operacije protiv DAEŠ-a u okolini Rake, a u međuvremenu su se teroristi pregrupisali i krenuli na Palmiru, baš u trenutku kada je sirijska vladina vojska očistila Alep od terorista.

Postoji li veza između operacije oslobađanja Alepa, obustave koalicionog oslobađanja Rake i napada terorista DAEŠ-a na Palmiru? U intervjuu za Sputnjik, doktor Taleb Ibrahim, zamenik direktora Centra međunarodnih i strateških studija iz Damaska, objasnio je da teroristi pre svega nekoliko dana unazad nisu mogli da sakupe dovoljno boraca za napad, ali da je napad na Raku odjednom obustavljen, a da obaveštajna služba zapadne koalicije navodno nije primetila pregrupisavanje.

Doktor Taleb Ibrahim zato sumnja da postoji mogućnost da su teroristi u dosluhu sa snagama zapadne koalicije.

„Mislim da je DAEŠ sarađivao sa obaveštajnim službama koje su aktivne u regionu. Svega nekoliko dana unazad Demokratske snage Sirije (DSS) spremale su se za napad na Raku. Bio je organizovan sastanak između predstavnika DSS i Amerikanaca tokom kojeg su oni imali nameru da razmotre plan delovanja. I odjednom, sve se menja, a DAEŠ dobija zeleno svetlo za ponovni napad na Palmiru. Mislim da nije došlo do napada na Raku zato što je tako odlučila ili američka ili neka druga bliskoistočna obaveštajna služba. Za napad na Palmiru bilo je pripremano oko pet hiljada ljudi, stotine oklopnih vozila i tenkova. U Raki se nalaze američki izviđački avioni, sateliti i druga sredstva za nadgledanje terena, kako je moguće da su se teroristi neprimećeno pregrupisali? Uveren sam da postoji saradnja između CIA i obaveštajnih službi bliskoistočnih država“, kaže Ibrahim.

Prema rečima francuskog stručnjaka za Bliski istok i bezbednost, pisca i publiciste Rišara Labevjera, jasno je da je operacija napada na Palmiru u vezi sa oslobađanjem Alepa od strane sirijske vladine vojske. On dodaje da je napad na Palmiru, koji novinari na Zapadu nazivaju „buntom“, zapravo krvavi udar.

„Pre svega, to je udar na diplomatiju: američku, evropsku, diplomatiju država Persijskog zaliva i izraelsku. Evropska koalicija je insistirala na tome da Alep ostane pod kontrolom kako oni kažu — umerene opozicije, odnosno Nusra fronta, ogranka Al Kaide u Siriji“, ističe on.

Rat u Siriji doveo do toga da se 80 odsto stanovništva nađe u siromaštvu, a životni vek je skraćen za 20 godina.

Labevjer dodaje i da je, da bi kampovi koje kontroliše DAEŠ u okolini Palmire mogli da žive, neophodna logistička pomoć koja dolazi iz regiona oko Rake.

„Postoji logistička segmentacija isporuka oružja, municije i ljudskih resursa između centara DAEŠ-a u Mosulu, Raki sa jedne strane i regiona gde su aktivni pripadnici DAEŠ-a, konkretno istočno od Dair Zaure sa druge“, objašnjava Labevjer.

A iranski stručnjak Sabah Zangjane, politikolog i bivši savetnik šefa diplomatije Irana i ambasador u Organizaciji islamske konferencije, zaključuje da su militanti DAEŠ-a realizovali napad na Palmiru kako bi obustavili ofanzivu koju je protiv njih sprovodila koalicija u okolini Rake.

„Naravno da teroristi ne bi mogli da realizuju ovaj poduhvat da nije bilo sponzora iz drugih država — Turske, Saudijske Arabije, Katara i SAD. Nemoguće je da je na radarima američke vojne avijacije gotovo 5 hiljada terorista prošlo neprimećeno iz okoline Mosula u Siriju“, ističe Zangjane.

Iranski politikolog dodaje da je jasno da je obustavljanje operacije u okolini Rake koju su sprovodile koalicione snage na čelu sa SAD, izvršeno kako bi teroristi mogli da se premeste iz Mosula u Palmiru i da su ovi koraci svakako morali biti ispunjeni u dogovoru sa SAD i nekim drugim manjim lokalnim američkim saveznicima.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar