U trendu

Napad na sirijsku vojsku flagrantna američka agresija

Sirijski predsednik Bašar al Asad smatra da su vazdušni udari koalicije na čelu sa SAD na njegove snage na istoku Sirije proteklog vikenda „flagrantna američka agresija“, navodi AFP.

Rojters prenosi da je Asad rekao i da je napad izveden na položaje sirijske vojske blizu Deir al Zora pokazao „povećanu podršku teroristima od onih zemalja koje se suprotstavljaju Siriji“.

Agencija podseća da su SAD izrazile žaljenje zbog incidenta koji je pojačao napetosti između Vašingtona i Moskve koja je glavni saveznik Damaska. Velika Britanija je danas objavila da su i njene trupe učestvovale u vazdušnim napadima u kojima je, prema različitzim izvorima, stradalo između 62 i 90 sirisjkih vojnika.

Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je besmisleno da snage pod komandom sirijske vlade jednostrano poštuju primirje dok ih pritom napadaju ekstremisti koje ne mogu da zauzdaju SAD.

Jednonedeljni prekid vatre u Siriji bliži se kraju, a, kako navodi sirijska vojska, prekid vatre ističe dan nakon vrlo krvavog vikenda.

Dogovor o prekidu vatre je stupio na snagu u večernjim satima 12. septembra, uz podršku ruskih vojnih snaga, sa nadom da će okončati sirijski petogodišnji sukob, navodi AFP.

Nakon samo par dana relativnog primirja, eskalirali su sukobi širom zemlje, što je kulminiralo smrtonosnim vazdušnim napadom koalicije predvođene Sjedinjem državama na položaje sirijske vojske i najnovijim napadima na Alepo.

Napad na sirijsku vojsku je pokvario odnose osnovnih potpisnika, Vašingtona i Moskve, koji su najavljivali da će pojačati saradnju u borbi protiv džihadijskih grupa ukoliko primirje potraje nedelju dana.

Neimenovani visoki vojni zvaničnik u Damasku izjavio je za AFP da primirje ističe danas u 17.00 sati po lokalnom vremenu ukoliko niko ne najavi eventualni produžetak prekida vatre.

Od 12. septembra, ukupno 26 civila, među kojima je osmoro dece, ubijeno je u oblastima u kojima je dogovoren prekid vatre, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar