U trendu

Napad sekirom u Nemačkoj verovatno izveo islamista

U napadu maloletnog migranta avganistanskog porekla u putničkom vozu u Nemačkoj, nožem i sekirom teško je ranjeno troje putnika, a napadača je ubila policija, saopštile su danas nemačke vlasti.

Napad se dogodio sinoć oko devet časova po srednjoevropskom vremenu, u putničkom vozu koji je saobraćao od Trojhlingena do Vircburga u južnoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj.

„Muškarac je napao putnike sekirom i nožem, malo pre nego što je voz stigao u Vircburg, teško je ranjeno troje putnika, a više njih je zadobilo lakše povrede“, naveo je portparol lokalne policije, dodavši da je 14 osoba prebačeno u bolnicu zbog jakog šoka.

On je rekao i da je napadač nameravao da otme voz, ali da su policajci na njega otvorili vatru i ubili ga.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Bavarske Joahima Hermana, specijalna interventna jedinica nemačke policije, koja je pucala na napadača, zatekla se na licu mesta slučajno i mogla je odmah da reaguje.

Herman je dodao da je izvršilac napada mladi 17-godišnji Avganistanac, tražilac azila koji je u Nemačku došao sam, bez porodice, a prema navodima televizije ARD, živeo je u Ohsenfurtu, nedaleko od mesta napada, i smešten je u hraniteljsku porodicu pošto je maloletan.

Portparol Ministarstva Oliver Placer kazao je agenciji Frans pres da se „verovatno radi o islamističkom napadu“, dodavši da je napadač u trenutku zločina povikao „Alahu akbar“.

Jedan mentalno neuravnotežen 27-godišnji muškarac izvršio je u maju sličan napad nožem, takodje u putničkom vozu, ubivši jednu i ranivši tri osobe.

Policija je tada smatrala da je u pitanju islamista, jer je napadač takodje uzviknuo „Alahu akbar“, ali je kasnije utvrdjeno da je imao psihičkih problema.

Ukoliko se ispostavi da je sinoćni napad imao islamističku pozadinu, a izveo ga je tražilac azila, to bi ponovo moglo da oživi debatu o politici „otvorenih vrata“ prema migrantima, koju sprovodi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Statistika nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova nije pokazala da je povećani priliv izbeglica povezan sa porastom kriminaliteta i opasnosti od terorizma, iako desničari tvrde suprotno.

U Nemačku je prošle godine stiglo više od milion izbeglica, od kojih je najviše Sirijaca i Avganistanaca.

Nemačka je za sada poštedjena terorističkih napada, izuzev slučaja 15-godišnjeg Turčina koji je u februaru u Hanoveru napao policajca nožem, a kasnije je potvrdjeno da je nameravao da ode u Siriju i pridruži se džihadistima Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.