U trendu

Napeto u Jerevanu: Lider opozicije uhapšen, sedmoro povređeno

Sedam osoba povređeno je danas u sukobima između policije i demonstranata u Jerevanu, dok je policija uhapsila 232 demonstranta po raznim osnovama, a uhapšena su i dva opoziciona poslanika i lider opozicije Nikol Pašinjan, saopštile su jermenske vlasti.

Situacija u Jerevanu ostaje veoma napeta, navodi Tas s, dok AP prenosi da demonstranti primenjuju novu tehniku izražavanja protivljenja imenovanju bivšeg predsednika Serža Sargsjana za premijera, trubeći sirenama automobila ulicama prestonice.

„Sedam osoba s različitim telesnim povredama prebačeno je danas u bolnice u Jerevanu. Od 12. aprila, 10 pacijenata prebačeno je u bolnice posle uličnih sukoba“, saopštilo je jermensko Ministarstvo zdravlja.

Portparol policije Ašot Aragonijan izjavio je da su do kasnih popodnevnih sati danas uhapšena 232 demonstranta.

Demonstranti su se večeras okupili na glavnom gradskom Trgu Republike, gde su protesti tokom nedelje privukli čak 50.000 ljudi.

Masovni protesti počeli su u Jerevanu i drugim gradovima Jermenije u ponedeljak, a protiv imenovanja bivšeg predsednika Serža Sargsjana za premijera.

Jermenski parlament je u utorak izabrao Sargsjana za premijera.

Premijer Sargsjan imao je danas neuspeli sastanak sa Pašinjanom povodom političke krize zemlji, a policija u Jerevanu je rasturila protest na kome se zahtevala ostavka premijera.

Izveštaje da je Pašinjan pritvoren jermenska policija je prethodno demantovala, ali je kancelarija jermenskog javnog tužioca u međuvremenu saopštila da je on uhapšen, kao i da su uhapšena još dva opoziciona poslanika – Ararat Mirzojan i Sasum Mikaelijan, po optužbama da su održavali nedozvoljene skupove.

Prethodno je, tokom dana, premijer Sargsjan razgovarao sa Pašinjanom u hotelu „Meriot“ u centru Jerevana, a vođa opozicije zatražio je od premijera da podnese ostavku.

Nakon susreta, Sargsjan je rekao da političke snage koje su na izborima dobile sedam-osam odsto glasova nemaju pravo da govore u ime naroda.

On je zahteve opozicije nazvao ucenom, pozvao Pašinjana da poštuje zakon i napustio hotel.

Pašinjan je, tokom susreta rekao da Sargsjan ne poznaje stanje u zemlji i dodao da će od sada razgovarati samo o njegovoj ostavci.

AP navodi da je imenovanje Sargsjana za premijera deo jermenske tranzicije ka sistemu koji smanjuje ovlašćenja predsednika, a jača premijerova ovlašćenja, dok kritičari kažu da će ova izmena zapravo Sarsjanu omogućiti da doživotno rukovodi zemljom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike