U trendu

Naredni talas izbeglica Evropa ne bi preživela

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak ocenio je da neki novi naredni izbeglički talas Evropa ne bi preživela i da ne želi ni da zamišlja šta bi se desilo ako se izbeglička kriza ne zaustavi.

„To mora da može da se zaustavi“, kazao je Kalinjak za agenciju SITA i dodao da naredni talas Evropa ne bi preživela, ne samo zbog terorizma, već ekonomski i bezbednosno.

Ukidanje šengenske slobode kretanja zbog izbegličke krize skupo bi koštalo Evropu i imalo nesagledive ekonomske posledice, upozorio je Kalinjak.

„Stvaranje mini šengena ne samo da nema nikakav značaj nego ni tehnički nije moguće tako da su to za mene samo nekakve deklaracije za novinare“, kazao je Kalinjak.

Slovački ministar kritikovao je zapadne modele integracija izbeglica i imigranata, a kao ilustraciju takve problematične integracije naveo Belgiju.

„Da li je Belgija dobro obavila integraciju doseljenika ili su oni sebi stvorili svoje naselje u Briselu gde možete sve da ih nadjete? Stvaranje muslimanskog izdvojenog naselja nije uspešna integracija. Nisu integrisani, u svojoj su zajednici“, rekao je ministar.

Po oceni Kalinjaka takva integracija dovodi do toga da se imigranti ne prilagodjavaju kulturi u koju su došli da žive, već stvaraju nove prostore u kojima oni koji ne umeju da se ostvare mogu da postanu radikalniji i učlanjuju se u ekstremističke grupe.

„A to je samo korak od terorizma“, rekao je Kalinjak.

Slovačka se, po njegovim rečima, u izbegličkoj krizi sprema za sve varijante, a prioritet je bezbednost slovačkih gradjana.

Slovačka odbija da primi izbeglice, izuzev nekoliko desetina porodica iračkih i sirijskih hrišćana.

Evropsku uniju tužila je sudu zbog toga što je većinskim glasanjem u septembru odlučeno da se preraspodeli 120.000 izbeglica po nacionalnim kvotama, a slovački premijer Robert Fico kazao je da dok je on premijer u Slovačkoj neće biti nijedne jedine nelegalne izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar