U trendu

Nasilje u Karakasu: Sukobi na masovnim protestima protiv Madura

Na masovnim protestima protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura danas u Karakasu došlo je do sukoba, a policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su njene pripadnike gađali kamenjem, dok je jedan student upucan i ubrzo nakog toga preminuo.

Nasilje je izbilo kada je hiljade opozicionih demonstranata krenulo u marš ka centru Karakasa gde su, istovremeno, Madurove pristalice u crvenom održavale masovne kontraproteste, prenosi AFP.

Učesnike opozicionog marša su, međutim, potisnuli kordoni vojnika i policajaca koji su raspoređeni kako bi obuzdali ono što su opozicionari najavili kao „majku svih protesta“.

U severozapadnom delu prestonice Venecuele, 17-godišnjeg mladića upucali su u glavu i teško ranili naoružani napadači na motociklima koji su na demonstranti bacili i kanistere sa suzavcem, rekli su očevici francuskoj agenciji.

Mladić je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda, preneo je Rojters pozivajući se na bezbednosne izvore, dok su tužioci saopštili da su pokrenuli istragu.

Opozicija je više puta optuživala vladu da šalje grupe naoružanih razbojnika da napadaju demonstrane, a da bezbednosne snage ne čine ništa kako bi ih zaustavile već i same suzbijaju mirne demonstrante.

Današnji protesti su najobimniji posle više od dve nedelje nasilnih demonstracija u kojima je pet osoba poginulo, a više od 200 ih je uhapšeno otkako su Madurovi potezi u cilju jačanja uticaja na vlasti pogoršali političku i ekonomsku krizu u zemlji, navodi francuska agencija.

Pritisak na levičarskog lidera raste od 2014, dok padaju cene ključnog venecuelanskog izvoza nafte što je pogoršalo ekonomsku krizu, izazvavši oskudicu hrane i lekova.

Kriza je eskalirala 30. marta, kada je Vrhovni sud pokušao da preuzme ovlašćenja Nacionalne skupštine, jedine vladine institucije koju Maduro i njegovi saveznici ne kontrolišu.

Sud je delimično povukao odluku posle međunarodnih kritika, ali su tenzije porasle kada su vlasti uvele političku zabranu opozicionom lideru Enrikeu Kaprilesu 7. aprila.

Ovi događaji su ujedini često podeljenu opoziciju u naporima da Madura istisnu sa vlasti, zaključuje AFP.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)