U trendu

Naslednica Merkel o migrantima: Možda i zatvorimo granice

BERLIN – Nova predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer u slučaju novog talasa izbeglica ne bi postupila kao njena prethodnica Angela Merkel nego bi kao posljednju mogućnost zatvorila granice, javlja danas nemački javni servis ARD.

„Kao posljednja mogućnost je, u slučaju da ostali mehanizmi zakažu, zatvaranje granice. Mi ionako od poslednjeg leta, otkako je kancelarka s partnerima u Evropi o tome postigla sporazum, imamo drugačiju situaciju“, rekla je Kramp-Karenbauer opisujući dogovor Angele Merkel s EU partnerima o mogućnosti vraćanja izbeglica s nemačke granice na osnovu Dablinskog sporazuma po kojem je za izbeglice odgovorna ona članica EU u koju je migrant prvi put kročio u Uniju.

Rukovodstvo CDU raspravljalo je u nedelju uveče o spornoj izbegličkoj politici Angele Merkel koja je krajem leta 2015. otvorila granice i u zemlju pustila preko milion izbeglica, uglavnom iz Sirije, prenosi Hina.

Iako je izostala otvorena osuda izbegličke politike Merkel, predsedništvo CDU donelo je niz predloga koji idu u smeru pooštrenja izbegličke i azilantske politike kao i izbegavanje situacije iz 2015.

Kram-Karenbauer je rekla da je tema izbegličke politike za CDU „trauma o kojoj se mora razgovarati“.

„Moramo svima jasno staviti do znanja da smo naučili lekciju iz 2015.“, rekla je ona.

Kramp-Karenbauer, koja je u decembru prošle godine preuzela liderstvo CDU od Merkel koja ostaje na mestu kancelarke do kraja mandata 2022., istakla je da CDU želi „zaštitu granica koordinirati s evropskim partnerima“.

Kramp-Karenbauer, koja slovi kao štićenica Angele Merkel, najizglednija je kancelarska kandidatkinja CDU/CSU na sledećim izborima i u mnogim političkim segmentima osetno je konzervativnija od prethodnice.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike