U trendu

Nastavak mirovnih pregovora o Siriji ne sme mnogo da kasni

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izrazio je danas optimizam da će biti nastavljeni indirektni mirovni pregovori zaraćenih strana u Siriji i nadu da ne bi trebalo mnogo da kasne.

Medjunarodni sastanak o sirijskom konfliktu završen je u utorak u Beču bez odredjivanja datuma nastavka mirovnih pregovora ali su velike sile obećale da će raditi na uspostavljanju trajnog prekida vatre.

„Dogovorili smo se da ne ostanemo skrštenih ruku ako sukobljene strane preduzmu inicijative koje nisu za mir“, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri posle sastanka Medjunarodne grupe za podršku Siriji.

De Mistura je rekao da je nastavak pregovora jedini način za rešavanje sirijskog konflikta.

„Želim da poručim sirijskom narodu i medjunarodnoj zajednici da možemo ponovo da pokrenemo pregovore jer je jasno da ne postoji vojno rešenje“, rekao je De Mistura i dodao da ne treba suviše kasniti s nastavkom navodeći da 6. juna počinje muslimanski post Ramazan.

Pregovori u Evropskom sedištu UN u Ženevi imaju za cilj okončanje petogodišnjeg rata u Siriji u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, dok je nekoliko miliona gradjana napustilo domove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar