U trendu

Nastavak pregovora o Siriji u avgustu

Nastavak pregovora o okončanju rata u Siriji moguć je u avgustu, izjavio je danas specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

On je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da se steklo „dovoljno uslova“ za otpočinjanje treće runde pregovora zaraćenih strana u Siriji, koje je predvidjeno za avgust.

Mistura je u više navrata kazao da se nada nastavku pregovora u julu, kako bi već u avgustu došlo do političkih promena u Siriji.

Dve runde mirovnih pregovora sirijske vlade i opozicije održane su od početka godine u Ženevi pod okriljem UN, ali bez konkretnih rezultata.

Po Misturinim rečima, naredni dani trebalo bi da budu „ključni“, a SAD i Rusija imaće važnu ulogu u obnavljanju pregovora.

Mistura je dodao da će dogovor dvojice predsednika Medjunarodne grupe za podršku Siriji pomoći nastavku političkog, ali i humanitarnog procesa.

Najava nastavka pregovora usledila je u jeku priprema za večerašnji sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Lavrov je u utorak rekao da će borba protiv Fronta Al Nusra, sirijskog ogranka Al Kaide, biti ključna tema razgovora sa Kerijem i dodao da SAD nisu ispunile obećanje o povlačenju pobunjenika iz zona koje kontroliše Front Al Nusra.

Po navodima lista Vašington post (Washington Post), SAD će Rusiji predložiti vojnu saradnju u borbi protiv džihadista Islamske države i Fronta Al Nusra u Siriji, u cilju formiranja zajedničkog komandnog centra za ofanzivne vazdušne operacije.

Mistura je ocenio da bi trebalo zauzeti jedinstvenu poziciju u odnosu na Front Al Nusra, jer su dosadašnje suprotnosti u stavovima dovodile do problema.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata poginulo više od 280.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.