U trendu

Nastavak pregovora o Siriji

Indirektni mirovni pregovori zaraćenih strana u Siriji trebalo bi da budu nastavljeni sutra u sedištu UN u Ženevi, javile su svetske agencije.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je u petak vlasti u Damasku da iznesu konkretne predloge o političkoj tranziciji u zemlju.

„Pozivam vlasti da nam daju dokument, nadam se naredne nedelje, s detaljnim predlozima o tome kako vide političku tranziciju u Siriji“, rekao je De Mistura.

Prema njegovim rečima, sirijskim vlastima je „jasno stavljeno do znanja da ne smeju da izbegavaju suštinska pitanja“.

„Opozicija mi je predala dokument o svom stavu političke tranzicije“, rekao je izaslanik UN.

De Mistura je rekao da je jaz izmedju zaraćenih strana i dalje „veliki“ i dodao da je „sistem indirektnih pregovora omogućio odvijanje mirovnog procesa“.

Tokom pregovora prošle nedelje u Ženevi, Rusija je naredila povlačenje većeg dela svog vojnog kontingenta iz Sirije posle šeset meseci vazdušnih napada na položaje džihadista.

Ruske vlasti su navele da će nastaviti napade na položaje Islamske države koja je izuzeta iz sporazuma o prekidu vatre koji se odnosi na vlasti i opoziciju.

Sirijski Kurdi, koji nisu pozvani na pregovore, najavili su prošle nedelje formiranje federalne oblasti pod njihovom kontrolom na severu zemlje. Tu najavu su odbacili i sirijske vlasti i opozicija, dok su SAD upozorile da svaki model federalizma treba da bude prvo dogovoren u Ženevi.

Pregovori u Ženevi imaju za cilj okončanje petogodišnjeg rata u Siriji u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, dok je nekoliko miliona gradjana napustilo svoje domove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.