U trendu

Nastavak protesta u muslimanskim zemljama protiv odluke Trampa

Oko 10.000 ljudi protestovalo je danas ispred ambasade SAD u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, osudjujući odluku predsdnika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Slični protesti, koje je uglavnom orgnizovala Islamiska partija prosperiteta pravde, PKS, održani su i u drugim gradovima te najmnogoljudnije muslimanske zemlje.To su treći i najveći protesti u Indoneziji od kako je Tramp u četvrtak objavio svoju odluku. Predsednik Indnonezije Džoko Vidodo oštro je osudio Trampov potez.

U Džakarti su demonstranti nosili transparente s natpisima „Ambasado SAD napolje iz Al Kudsa (Jerusalima)“, „Slobodan Jerusalim i Palestinci“, kao i „Mi smo s Palestincima“.

Obučeni u tradicionalnu islamsku belu odeću, demonstranti su takodje nosili indonežanske i palestinske zastave, a u pisanom saopštenju partije je navedeno da je Trampova odluka „oblik poniženja i provokacije muslimana širom sveta“.

Desetine Libanaca i palestinskih demonstranata sukobili su se u medjuvremenu s bezbednosnim snagama ispred ambasade SAD u Bejrutu zbog Trampove odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Demonstranti su se okupili na nekoliko stotina metara od ambasade, gde su palili slike Trampa, američke i izraelske zastve, kao i gomile djubreta. Bacali su kamenice, a bezbednosne snage su ih rasterivale suzavcem i vodenim topovima.
Američka odluka je izazvala proteste na celom Bliskom istoku, a i šire, jer se smatra otvorenim svrstavanjem uz Izrael. U Libanu živi oko 450.000 palestinskih izbeglica, što je deset procenata stanovništva te zemlje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je u medjuvremenu da je spreman da brani Trampovu odluku. Odlazeći na diplomatsku misiju u Pariz i Brisel, on je kasno sinoć rekao da će Izrael „predstaviti istinu bez straha i visoko uzdignute glave“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.